Дресингът към даден вид салата може да е приготвен от различни продукти, но има и някои универсални дресинги, пасващи на почти всички салати.
Доскоро популярен в България като студен сос, дресингът е може би най-важното нещо, за да стане една салата наистина вкусна. Ето някои от най-разпространените рецепти за дресинг и указания как да бъдат приготвени.
Дресинг 1000 острова

Необходими продукти: 1 яйце, 200 мл зехтин, 1/2 глава кромид лук, 1 печена и обелена червена чушка, 6 с. л. кетчуп, 1/2 ч. л. синапено семе, 1 с. л. винен оцет, 2 с. л. лимонов сок, сол на вкус.
Начин на приготвяне: В дълбока купа смесвате олиото с яйцето и разбивате продуктите с пасатор до получаването на майонеза. Преди сгъстяването ѝ, изсипвате рендосания лук и нарязаната на ситно чушка. Слагат се и останалите подправки, като всичко се разбива с пасатора докато се получи хомогенна смес.
Дресинг Ница

Необходими продукти: 1 скилидка чесън, 1/2 кисела краставичка, 1 ч. л. естрагон, 1 ч. л. горчица, 1/2 ч. л. пастет от аншоа, 50 мл ябълков оцет, 150 мл зехтин, 2 щипки захар.
Начин на приготвяне: Краставичката и чесънът се нарязват на много ситно и се сместват заедно с останалите продукти и подправки.
Дресинг Тартар

Необходими продукти: 2 жълтъка, 2 кафени чаши олио, 1 кисела краставичка, 1/2 глава кромид лук, 6- 7 маслини, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Жълтъците и олиото се разбиват до получаването на майонезен сос. Към тях се прибавя ситно нарязаната кисела краставичка, рендосаният лук, магданоза и нарязаните маслини. Добавя се горчицата, сол и черен пипер на вкус.
Дресинг Винегрет

Необходими продукти: 1/2 чаша олио, 4 с. л. оцет, 1 глава кромид лук, 2 твърдо сварени яйца, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. горчица, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Олиото и оцетът се смесват. Към тях се прибавят рендосаните яйца и лук, ситно нарязаният магданоз, горчицата, солта и пиперът и всичко се разбърква добре. Може да се сложи допълнително и нарязана на ситно кисела краставичка.
Коментари
1 ч.ч.оцет Балсамико
1.50 ч.ч.зехтин
2 с.л.вода
1/2 с.л.чесън на прах
1/2 с.л.лук на прах
1 с.л.мед
1 с.л.риган
1/2 ч.л.черен пипер млян
0 ч.л.мащерка
1/2 ч.л.босилек
1/2 ч.л.магданоз сушен
Смесете всички продукти в купа, разбъркайте добре и прехвърлете в бурканче или бутилка.
Затворете и разтърсете хубаво.
В хладилник, сосът може да се ползва дълго време.