Дресингът е най-разпространеният начин за овкусяване на салатите. Направете си вкусен дресинг вкъщи, за да подчертаете вкуса на зеленчуците и да получите наистина хубава салата.
Най-общо дресингите се разделят на винегрети и майонезени. Винегретените сосове имат за основа растителна мазнина, като зехтин или олио, оцет. Взависимост от вашите индивидуални предпочитания можете да изберете ябълков или винен оцет, ако искате по-лек вкус заложете на лимонов сок.
Обикновено към винегретеният дресинг можете да добавите различни подправки на вкус, чесън или лук, горчица, захар или мед.
Различните видове дресинги са подходящи за различни салати, но вие спокойно можете да правите експерименти, за да откриете кои комбинации подхождат отиват на вашия вкус.
Един от най-лесните сосове, тип винегрет е следният съдържа следните съставки: сок от 4 лимона, 5 супени лъжици горчица, 200 мл зехтин, щипка сол. Разбъркайте докато се получи равномерна смес. Този сос е подходящ за салати, които съдържат марули, пармезан, пилешко месо.
За любимата на много хора салата Цезар предлагаме следния дресинг: 250 г майонеза, малко аншоа, 50 мл зехтин, сокът от един лимон, пармезан на прах, чесън, сол и черен пипер. Пасирайте всички продукти и овкусете салатата.
За зелена салата подходящ е сос е на оцетна основа. Смесете 1 с.л. оцет балсамико, сок от половин лимон, 1 с.л. горчица. Разбъркайте до получаване на еднородна смес, прибавете 2 с.л. зехтин, сол на вкус и бял пипер. Отново бъркайте до получаване на гладка смес.
Млечно-чеснов сос се приготвя по следния начин: Вземете 1 кисело мляко, 1 с.л. сметана, 3 с.л. майонеза, сок от половин лимон, 2 скилидки чесън и сол на вкус. Смесете всичко, настържете кората от лимона и след получаването на хомогенна смес овкусете избраната салата.
Предлагаме ви един страхотен италиански дресинг, подходящ за салата с домати и зелена салата. Смесете зехтин, чесън, семена от пиния или други ядки, пармезан.
Комбинациите за салатни дресинги могат да бъдат изключително много, важно е да бъдат правилно комбинирани съставките на дресинга с вида на салатата.
Хубаво е, когато правите дресинг за салата да не го приготвяте прекалено рано, за да не загубят съставките своите ароматни качества. Приготвяйте дресинга непосредствено преди приготвянето на салатата.
Коментари