Gotvach.bg»Съвети»Как се използва чиа в салата?

Как се използва чиа в салата?

Как се използва чиа в салата?

Семената от чиа са с дребен размер, но са изключително питателни. Само 2 супени лъжици (30 г) съдържат 10 г фибри, 5 г протеин и 138 ккал.

Те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини и някои минерали, необходими за здравето на костите, включително калций, фосфор и магнезий.

Семената от чиа нямат вкус, което ги прави лесни за добавяне към много храни и рецепти.

Как да използваме семената от чиа в салати?

1. Поръсете салатата с тях – най-удобният начин да ги ползваме. Те придават интересна текстура и правят здравословната салата още по-полезна. Добавете ги към микс от любимите си зеленчуци. Те също могат да се добавят и към плодови салати;

2. Семена от чиа в салатен дресинг – смесете 2 с.л. чиа семена, 2 с.л. зехтин/олио, 2 ч.л. лимонов сок и сол на вкус за домашен салатен дресинг;

3. Крутони от хляб със семена от чиа – крутоните са чудесна добавка към салата с чиа. Ако разполагате с такъв хляб или си приготвите домашен (може да добавите семената в самата смес или да го поръсите обилно преди опичане), това е отличен начин да включите чиа в диетата си.

4. Пилешки хапки, поръсени с чиа – една салата Цезар може да бъде още по-питателна, ако пилешкото филе в нея е поръсено със семената, докато е било във фурната и в тигана.

Чиа семената са една универсална и изключително полезна съставка, която винаги може да се включи както в салати, така и във всякакви други ястия, без значение дали са сладки или солени.

А ако сте фенове на чиата, тогава непременно трябва да хвърлите поглед на тези:

- десерти с чиа;

- чиа пудинг;

- чиа сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати