Чиата е позната на хората още от времето на Маите и Ацтеките. Името „чиа“ произлиза именно от езика на ацтеките и в буквален превод означава „сила“, защото те вярвали, че растението ги зарежда със свръхчовешки сили.
През последните години чиата навлезе като доста популярна суперхрана и в България. Богатият ѝ хранителен състав и полезните свойства на чиата я правят лесен избор във всеки здравословен хранителен режим.
Семенцата от чиа са добър протеинов източник от растителен произход. Чиата е богата и на антиоксиданти, които имат позитивен ефект върху здравето - борят се със свободните радикали в тялото, които увреждат клетъчната структура и ускоряват процесите на стареене. Почти всички въглехидрати в чиата са фибри.
Чиата често се набъбва в течности и така се приготвя лесен чиа пудинг или крем с чиа. Лесно се комбинира с кисело мляко.
Ето как да приготвим чиа с кисело мляко!
Изсипете една кофичка кисело мляко в купичка.
Разтворете 2 с. л. чиа във вода. След около 20 минути, чиата ще набъбне неколкократно. А ако ви се чака, може да я накиснете за цяла вечер.
Нарежете един банан и го добавете в купичката.
Добавете една супена лъжица мед.
Добавете една чаша замразени плодове (100 гр).
Допълнително.
Добавете половин чаша овес.
Добавете 1 ч. л. канела и 1 с. л. какао към десерта с чиа.
Коментари