Gotvach.bg»Съвети»Как да приготвим чиа с кисело мляко?

Как да приготвим чиа с кисело мляко?

Gergana DimitrovaGergana Dimitrova
Новак
1115
Как да приготвим чиа с кисело мляко?
Снимка: Габриела

Чиата е позната на хората още от времето на Маите и Ацтеките. Името „чиа“ произлиза именно от езика на ацтеките и в буквален превод означава „сила“, защото те вярвали, че растението ги зарежда със свръхчовешки сили.

През последните години чиата навлезе като доста популярна суперхрана и в България. Богатият ѝ хранителен състав и полезните свойства на чиата я правят лесен избор във всеки здравословен хранителен режим.

Семенцата от чиа са добър протеинов източник от растителен произход. Чиата е богата и на антиоксиданти, които имат позитивен ефект върху здравето - борят се със свободните радикали в тялото, които увреждат клетъчната структура и ускоряват процесите на стареене. Почти всички въглехидрати в чиата са фибри.

Чиата често се набъбва в течности и така се приготвя лесен чиа пудинг или крем с чиа. Лесно се комбинира с кисело мляко.

Ето как да приготвим чиа с кисело мляко!

Изсипете една кофичка кисело мляко в купичка.

Разтворете 2 с. л. чиа във вода. След около 20 минути, чиата ще набъбне неколкократно. А ако ви се чака, може да я накиснете за цяла вечер.

Нарежете един банан и го добавете в купичката.

Добавете една супена лъжица мед.

Добавете една чаша замразени плодове (100 гр).

Допълнително.

Добавете половин чаша овес.

Добавете 1 ч. л. канела и 1 с. л. какао към десерта с чиа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати