Картофената салата е едно от най-често срещаните ястия в европейската кухня. Основната съставка на ястието са варени картофи, които се допълват с други продукти (мариновани краставици, яйца, лук, бекон и други.
Всички продукти обикновено се нарязват на кубчета и се смесват с добавки. Те могат да бъдат обикновена майонеза или с добавка на заквасена сметана, неподсладено кисело мляко или растително масло.
За приготвянето на картофена салата се препоръчва да се вземат такива картофи, които при варене не се разпадат. Нарязаните кубчета не трябва да губят формата си. Можете да сварите картофите предварително и да ги поставите в хладилника, за да получите допълнителна твърдост.
Ако добавите в салатата топли картофи то добавката ще бъде по-добре абсорбирана. Картофената салата мое да бъде като гарнитура на месни и рибни ястия.
За да приготвите картофена салата имате нужда от тенджера и купа, където да нарежете всички съставки за салатата, нож, ренде и дъска за рязане. Сервирайте салатата в обичайните чинии.
Картофите можете да варите с ципата и обелени. В първия случаи картофите ще се окажат по-малко сварени, което е по-добре за салатата. Останалите съставки не изискват специална подготовка, освен яйцата, които се варят, а останалите зеленчуци се нарязват в определена форма.
Класическа картофена салата
картофи – 500 г
лук – 1 глава
магданоз – 0. 5 връзка
лимонов сок – 1 с.л.
зехтин – 2 с.л.
Сварете картофите в подсолена вода, като предварително ги измиете и налеете студена вода, тя трябва да покрива картофите. Варите ги докато може да забиете вилица в тях. Леко поизстинали ги обелвате и нарязвате на големи кубчета.
Нарежете лука (праза, зелен лук), магданоза на ситно и ги добавяте към картофите. Добавяте сол на вкус, зехтин и лимонов сок, разбърквате добре. Може да замените лимоновия сок с обикновен или балсамов оцет.
Вижте как да си направите:
Коментари