Gotvach.bg»Съвети»Какъв оцет и олио да слагаме на салатите?

Какъв оцет и олио да слагаме на салатите?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Какъв оцет и олио да слагаме на салатите?

Най-основната формула за приготвяне на салатен винегрет е една част оцет, смесена с три до четири части олио. Можете да използвате една супена лъжица ябълков оцет и три супени лъжици зехтин.

Често към винегрета се добавят сол и черен пипер. Билки и шалот също често се добавят, особено когато се използва за варени зеленчуци или зърнени храни. Понякога горчицата се използва като емулгатор и за добавяне на вкус.

Избор на олио

Използвайте олио, което е по вкуса ви, за да направите своя винегрет. Най-добрият избор е изискан екстра върджин зехтин, който току-що сте закупили от фермерския пазар. Можете също да използвате орехово масло, кокосово масло, масло от авокадо или друго масло, което предпочитате.

Внимавайте с използването на масла с много силни и интензивни вкусове, като някои орехови масла и екстра върджин зехтин.

Може да ви хареса вкусът на тези масла сам по себе си, но понякога те могат да надвият деликатните вкусове на свежите зеленчуци в салатата. Опитайте да използвате силно овкусено олио за половината от мазнината в дресинга и по-меко олио като обикновен зехтин за другата половина.

Избор на оцет

За оцета за салата важи същото правило: Изберете вкус, който обичате. Ябълков оцет, червен винен оцет, бял винен оцет, оризов оцет и балсамов оцет са добри за приготвяне на винегрет. Може да използвате и прясно изцедени сокове от лимон, лайм или други цитрусови сокове. Избягвайте обикновения дестилиран бял оцет. Има много силен, остър вкус, който обикновено не е много добър във винегретите.

С добре приготвен винегрет с правилни пропорции салатен оцет и олио за салата може да приготвите вкусна:

- картофена салата;

- салата с домати;

- пилешка салата;

- рибна салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен