Олиото не е вредно – дори напротив. Вече може спокойно да подправяте салатата с обилни количества олио и зехтин, без да се притеснявате от мазнини и калории.
Учените са убедени, че колкото повече олио или зехтин има в салатата, толкова по-добре се усвояват витамините от нея. Ефектът може да се постигне още, като добавяме ядки и сирене в зеленчуковото предложение за деня, в които също има малки дози мазнина.
Както с всяко друго нещо, и със мазнината не трябва да се прекалява. Оптималното количество, което може да добавяме в салатата, е 32 г. Това означава не повече от 2 с.л.
Мазнината в салатата помага на тялото по-добре да усвои осем от полезните съставки, които ни дават зеленчуците. Сред тях са витамините А, Е и К, които ни пазят от рак и подобряват зрението. Изследванията са показали, че двойното количество мазнина удвоява усвояването на витамините.
Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова. Те са наблюдавали показателите на 12 жени, които участвали в опита. На всяка от тях били давани салати с различни количества олио в соса към салатата – от 0 до 32 г. Оказало се, че оптималните количества са и най-полезни.
Това не е първото изследване, което доказва ползите от олиото в салатата. При предишни тестове се оказа, че мазнината подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.
Коментари