Рапичното олио е биологичен продукт, извлечен чрез студено пресоване от семенцата на био рапица. То се филтрира и обработва без каквито и да било химикали.
Рапицата е био суровина, за чието отглеждане се избират места далеч от трафика. Расте без наторяване с минерални торове и пестициди. Рапицата е продукт, който не е генномодифициран, а семената ѝ не се третират с химикали.
В последните години рапичното олио се използва все по-често. Това се обуславя от факта, че съдържа най-ниското ниво на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини.
От друга страна, рапичното олио съдържа големи количества мононенаситени мастни киселини. Те доказано намаляват нивата на холестерола в кръвта. В него има умерени нива на есенциални полиненаситени мастни киселини.
Био олиото е богат източник на витамин Е, омега 3, 6 и 9 мастни киселини. То е предпочитано, защото в него са изцяло запазени хранителните свойства на суровината.
Рапичното олио има много предимства. То намалява лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно действие върху организма. Освен това е доказано, че неговият екстракт има добро действие влияние върху косата, ноктите и кожата на човек.
Освен всички други ползи, наскоро стана ясно, че олиото от рапица може да намали коремното затлъстяване, благодарение на съдържащите се в него мононенаситени мастни киселини.
При проведено проучване било установено, че при получаването всеки ден на четири седмици рапично олио и рапично олио, обогатено с олеинови киселини, тлъстините в областта на корема намаляват с 1.6%. За сравнение, подобни резултати не били отчетени при приема на което и да е друго олио.
Рапичното олио няма отявлен силен аромат. Поради това то лесно може да се съчетае с други аромати. Служи най-често за овкусяване на салати, за дресинг и като добавка към готовото ястие. Дозата е не повече от супена лъжица дневно.
Трябва да се има предвид, че рапичното био олио се използва само за директна консумация в сурово състояние и не търпи загряване и пържене. Съхранява се на тъмно и студено място.
Коментари