Оризовото олио е най-популярно в Източна Азия, където отдавна се използва в кулинарията. Освен там, обаче, то навлиза все по-сериозно в европейската кухня.
Извлича се от вътрешната обвивка на ориза и е едно от най-здравословните растителни масла. Съдържа много полезни витамини, минерали и други хранителни вещества. Перфектен антиоксидант. Може да помогне за понижаване на холестерола, да помогне за укрепване на имунитета.
Оризовото олио е много леко, универсално и вкусно. С него можете да пържите, задушавате, приготвяте салатни дресинги, майонеза, използвайте при печене и като цяло, където можете да използвате растително масло.
Но най-често това олио се използва за пържене. Тук се и крие неговото най-голямо предимство. Оризовото олио има най-високите точки на кипене, над 250 градуса по Целзий, т.е. то е по-стабилно при високи температури.
При нагряване не пуши като слънчогледовото олио или краве масло. Използва се отлично във фритюрник. Това олио е подходящо за приготвяне на ястия, които трябва да бъдат пържени по метода на бързо пържене, когато трябва да „запечатате“ всички сокове вътре в продукта за готвене. Готвеното ястие запазва аромата и вкуса си.
Друг плюс в полза на оризовото олио за готвене е, че съдържа малко количество наситени мазнини. Освен това само около 30% от олиото се абсорбира в продуктите по време на готвене.
Оризовото олио е идеален компонент в салатни дресинги. Подходящо е за всякакъв вид салата, където имате нужда от растително масло. Придава много приятен лек и нежен аромат.
Съвсем спокойно изпозвайте оризовото олио и във вашите десерти. Подходящо е за изпичането на всякакви ястия. Добавете го спокойно и в месенето на тестени изделия. Може да го използвате в направата на домашна майонеза или други разядки и сосове.
Кулинарната употреба на оризово олио е огромна. Това олио е доказано здравословно и като прибавим и ползите от неговата консумация, считаме че всяко домакинство е добре го притежава. С неговата консумация ястията ще са по-полезни и вкусни.
Коментари