Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Национални ястия на европейските страни

Национални ястия на европейските страни

Европейска кухня

Европейският континент има интересна история във всяко едно отношение, дори и в кулинарно. Повечето от т.нар. традиционни в днешно време европейски гозби се правят с продукти, които в миналото са „дошли” от Америка. Става дума за зеленчуците - картофи, боб, домати, тиквички, царевица. От плодовете това са авокадо, гуава, манго.

Много голяма част от националните ястия на различните европейски държави използват сходни продукти, но все пак вкусово нямат нищо общо.

Австрийска кухня

В Австрийската кухня основно се използва месо – говеждо и пилешко. Традиционното и добре познато по света австрийско ястие е виенският шницел – представлява телешко месо, покрито с яйце, резен лимон и галета. Не можем да пропуснем и Тафелспиц – представлява гозба с телешко, хрян и спанак.

Арменска кухня

Интересната Арменска кухня е известна с традиционния си квасен арменски хляб. Тя е определена за една от най-древните кухни не само в Европа, а в целия свят. Национално ястие обичано от арменците, е кутап – прави се с риба.

Белгийска кухня

Морските деликатеси са на почит и в Белгия – един от най-обичаните продукти там са миди. Те се приготвят по най-разнообразни начини като най-харесвани са мидите в бирен сос. Освен това белгийците се гордеят с пържените картофи – смятат ги за свое откритие.

Полска кухня

Румънско шкембе

Рибните вкусотийки са характерни и за Полша, макар че в голяма част от рецептите им присъства и някаква сладкарска подправка. Традиционният задушен шаран, например е подправен с карамфил, стафиди, медени бисквити, дафинов лист, бахар, лимон и тъмна бира. Друго характерно ястие за поляците съдържа кисело зеле, няколко вида меса, гъби и пушени колбаси. Нарича се Бигос.

Грузинска кухня

Грузинското национално ястие се състои от овнешко месо, понякога го заместват с говеждо и много видове зеленчуци – домати, патладжани, лук, магданоз, босилек, картофи и чесън. Приготвя се основно в глинени гърнета и се нарича Чанахи.

Немска кухня

Бели наденички

В Германия са също привърженици на месото и калоричните основни ястия. Любима национална немска гозба в семействата там е айнтопф – в него се съдържа месо, картофи, моркови и гъби. Да не забравяме и за наденичките, като запазена марка на германците са техните бели наденички.

Румънска кухня

Румънската национална кухня прави впечатление най-вече с ciorba de burta, което представлява шкембе чорба, която е поднесена със сметана и чесън. Освен това не можем да не споменем и румънските кебапчета - мичи с горчица. Най-познато в света и най-голяма гордост на румънците си остава мамалигата – представлява сварено царевично брашно.

Гръцка кухня

Гърците пък не обичат да похапват често тежки меса. Техните национални традиционни гозби са Долмадакиа – лозови сарми с ориз и месо или ориз и зеленчуци, както и Тиганита – пържени зеленчуци. Кукареци също спада към националните гръцки рецепти. Представлява шиш от агнешки дреболии, подправен с риган и лимонов сок.

Молдовска кухня

Шиш

Споменавайки за шишове, трябва да кажем нещо и за Молдова. Едно от националните ястия представлява шиш от – пилешко, бекон, сланина, лук, който непосредствено преди да се изпече се овалва в черен пипер, червен пипер, горчица и хлебни трохи.

Френска кухня

И тъй като си говорим за европейски национални гозби, не можем да не споменем върховенството на любимата ни френска кухня, която е истински обичана по цял свят. Обявена за една от най-вкусните кухни в света, френската се слави най-вече със своите супи, сирена и не на последно място специалитета Рататуй.

В него се добавят много зеленчуци – патладжан, домат, тиквичка, морков, чесън, лук, които се подлагат на печене. Друго наследство, което френската кухня ще остави в националните европейски специалитети е нуга сладолед. За него ви трябват сметана, яйца, сладко от зелени смокини, карамелизирана захар с орехи.

Италианска кухня

Национални ястия на европейските страни

Италия е известна със своите пици и спагети, както и различните видове паста, както и обичаната от всички италианци лазаня. В нея най-основно се слагат домати, бекон, мляно месо, гъби, подправки, лук, чесън, морков, целина пармезан, естествено и кори за лазаня. Специфичното при правенето й е нареждането на ястието.

Датска кухня

Дания – от датската кухня, това, което прави най-силно впечатление и можем да наречем национална тяхна кулинарна гордост, са сладкиши с яйчен крем или маслени с канела и захар.

Португалска кухня

Сравнително непознатата ни португалска кухня, макар да е заимствала от испанската, доста се различава от нея. При португалците ястията не са толкова тежки, а като най-обичани могат да се отличат гозбите, в които се съдържа риба или някакъв морски деликатес.

Испанска кухня

Паела

И тъй като споменахме Испания, трябва да обърнем подобаващо внимание и на кухнята на испанците. Любимо национално ястие или по скоро национална супа е Гаспачо – доматена супа, която се поднася задължително студена. А като основно ястие можем да отличим Паеля – в него се добавят ориз, зеленчуци, меса, морски деликатеси.

Сръбска кухня

Сръбско национално ястие е Плескавица – представлява мляно месо грижливо изпечено на скарата. Най-популярна е Лесковашката плескавица, която се приготвя на Лесковашка скара – характерен начин за печене на ястия от мляно месо с лек пикантен привкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Zori
Zori
Такава простотия за гърците не бях чувала до сега! Всичко друго плюскат освен постно. Горепосочените сърми се консумират само на постен празник, да не говорим, че дори и в постите нагъват ,месо. Работя от години в таверни и имам ясен поглед върху “не ядящите месо гърци“!
16.03.2013 20:30