Окончателните резултати от гласуването за най-предпочитано евроястие показаха, че българската шопска салата е станала най-харесваното европейско ястие.
Инициативата на Европейския парламент – Вкусът на Европа, изправи едни срещу други най-характерните национални ястия от европейската кухня. Гласуването се поведе в социалната мрежа Фейсбук на страницата на Европейския парламент.
Българската шопска салата е събрала най-много харесвания - 19 200, което постави нашата салата на почетното първо място.
След шопската салата се подреди литовската розова супа, а на трето място се класираха румънските зелеви сърми.
В страницата на Европейския парламент можеха да гласуват всички жители на Стария континент, а идеята на Вкусът на Европа бе да покаже разнообразието от вкусни рецепти на континента.
Шопската салата водеше през цялото време на кампанията, а литовската студена супа я следваше неотлъчно.
На страницата във Фейсбук беше публикувана и рецептата за нашата националната салата, така че всеки европеец да си я приготви у дома.
Въпреки че шопската салата е доста популярна у нас като национално ястие, истината е че тя не е взета от традиционната българска кухня, а е създадена от майстор-готвачите на Балкантурист в средата на 50-те години. Крайният си вид шопската салата придобива през 60-те години.
Подбраните продукти – домати, сирене, краставици, лук и чушки, са били целенасочено избрани, за да пресъздават цветовете на националното ни знаме и за да внушават патриотизъм на българите.
В Италия също се приготвят подобни салати, които включват моцарела, домати, босилек и авокадо и се подреждат като националното им знаме.
Заради популярността на шопската салата някои от съседните страни на България (като Сърбия и Македония) неведнъж са заявявали, че ястието произлиза от техните национални кухни.
Шопската салата е много популярна и в Чехия, и в Словакия, като чехите предпочитат да я хапват без лук и чушки, а в Словакия към салатата добавят и захар.
Коментари