Въпреки че е позната като български специалитет, македонци забъркаха най-голямата шопска салата, достойна за рекорд на Гинес. Кулинарният рекорд е дело на готвачите в хотел Гарден, в Охрид.
Доброволци от местното училище по ресторантьорство, както и готвачи от Русия и Украйна са помогнали на македонските си колеги за 202.86-килограмовата салата.
Рекордът бе потвърден от представители на Гинес, които отмениха предишния рекорд от 86-килограмова шопска салата, приготвена в България. Сертификатът официално бе връчен на македонския хотел.
За приготвянето на салата са използвани 80 килограма домати, 80 килограма краставици, 40 килограма сирене и 20 килограма лук.
Въпреки че шопската салата е доста популярна у нас като национално ястие, истината е че тя не е взета от традиционната българска кухня, а е създадена от майстор-готвачите на Балкантурист в средата на 50-те години. Крайният си вид шопската салата придобива през 60-те години.
Подбраните продукти – домати, сирене, краставици, лук и чушки, са били целенасочено избрани, за да пресъздават цветовете на националното ни знаме и за да внушават патриотизъм на българите.
Заради популярността на шопската салата някои от съседните страни на България (като Сърбия и Македония) неведнъж са заявявали, че ястието произлиза от техните национални кухни.
Шопската салата е много популярна и в Чехия, и в Словакия, като чехите предпочитат да я хапват без лук и чушки, а в Словакия към салатата добавят и захар.
Коментари