Сладкари в Перу приготвиха най-големия натурален шоколад с ядки в света. Лакомството е дълго цели 7 метра и с дебелина от 5 сантиметра, а постижението бе признато от Книгата за рекорди Гинес.
При производството на най-големия шоколад да използвани 1 тон какао и 20 килограма ядки. Шоколадът е със 70-процентово съдържание на какао, а перуанци се гордеят, че е произведен именно в тяхната страна.
Сладкото изкушение е забъркано в рамките на един работен ден, като на място са присъствали от инспекторите от рекордите на Гинес, за да връчат сертификата на майстор-готвачите /виж галерията/.
Подобен опит за рекорд е правен и на други места по света, но за първи път се кандидат е шоколад с толкова висока концентрация на какао.
Шеф Хуан Карсло Лопес от Асоциацията на сладкарите в Перу казва, че са инвестирани близо 100 000 щатски долара в закупуването на продукти за приготвянето на гигантското лакомство.
След като рекордът им бе официално признат, шоколадът бе нарязан на големи блокчета и раздаден на присъстващите на събитието е перуанската столица Лима.
Предишният световен рекорд за най-дълъг шоколад бе записан през 2011 година във Великобритания. Той бе дълъг 4 метра и тежеше малко над 5 тона.
Миналата година в Словения се опитаха да подобрят този рекорд, но готвачите успяха да създадат шоколад дълъг едва 1.5 метра,
Коментари