Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Шопската салата е най-предпочитаното евроястие

Шопската салата е най-предпочитаното евроястие

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Шопска салата

Преди европейските избори, които ще се проведат на 22 до 25 май, Европейският парламент организира инициативата Вкусът от Европа, в която чрез социалната мрежа Фейсбук всеки може да избере ястия от континента, типично за всяка страна, членка на Европейския съюз.

До момента българската шопска салата заема първо място с близо 6000 харесвания в класацията за най-предпочитани традиционни ястия. След родната шопска салата се нарежда студената супа от цвекло, типична за Литва, с повече от 1200 харесвания, а на трето място се класира Румъния с традиционните си сладки зелеви сарми, които засега са получили малко над 800 гласа.

Освен изброените вече ястия гласуващите ще могат да подкрепят гръцките лозовите сарми долмадес, ориза с патица на Португалия, гаспачото на Испания, белгийските миди с пържени картофи, италианските спагети алла карбонара, картофените кнедли с козе сирене на Словакия и др.

Шопска салата е ястие от категорията на предястията, което е изключително популярно в българската кухня и се консумира предимно през лятото.

Салата

Както всички добре знаем, шопската салата представлява салата от нарязани краставици, домати, печена чушка /за предпочитане е и сурова/, кромид лук, наситнен магданоз и натрошено /или настъргано/ бяло саламурено сирене. Овкусява се със зехтин /олио/ и винен оцет или лимонов сок по желание. В някои краища на България в салатата се поставя и малко чесън, ако чушките са печени.

В първите български кулинарни книги почти не присъстват салати с домати, а самата шопска салата изобщо не е отразена. Толкова известната родна салата е приготвена за първи път от професионални майстори-готвачи от ДСП Балкантурист в средата на 50-те години на 20 век, като е изглеждала по-различно, отколкото днес.

Рецептата ѝ е била завършена през 60-те години на века. Именно тогава натрошеното отгоре сирене се превръща в неизменна част от прословутата българска салата. В началото шопската салата се сервира само на клиентите в заведенията на Балкантурист, като се превръща в символ на родната кулинария към края на 70-те години.

Шопската салата освен на Балканите се приготвя в Словакия /šopský salát/ и Чехия. Там обаче в рецептата ѝ не присъстват печени чушки, а понякога и лук, но за сметка на това продуктите се поръсват със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest