Националната колумбийска кухня е с характеристиките на цялата кухня на Латинска Америка - проста, задоволяваща и в същото време разнообразна.
Нейните компоненти са заимствани от менюто на индийските племена, които преди са живели в страната. По-късно, колумбийската кухня е взаимствала и от традиционната европейска кухня, която идва в по-късен етап заедно с колонизаторите и африканците – роби.
Основни продукти от колумбийската кухня
Изборът на основни ястия зависи от района на страната, в която са приготвени. По крайбрежието се предпочитат риба и морски дарове. Придвижвайки се на юг в страната, започват да доминират с месните ястия. Използва се главно пиле, говеждо, свинско. В южните райони на страната са характерни ястията с варено и печено морско свинче, което обитава морските води.
От храните с растителен произход, са характерни боб, царевица, ориз, картофи различни сортове, както и плодове.
Популярни рецепти от колумбийската кухня
Традиционните колумбийски рецепти предлагат голямо разнообразие. Много популярни са супите. В менюто основните ястия много често се приготвят от печено или задушено месо и зеленчуци. Вместо хляб, колумбийците използват национални плоски хлебчета арапа или тамали. Те могат да се сервират като първото или основното ястие, сервирани в чиния с лъжица, тъй като се приготвят с различни пълнежи, в съответствие с принципа на нашите палачинки.
Супи в Колумбия
Колумбийските супи са напълно различни от европейските. Те са плътни, богати, често представляват нещо между първото и основното ястие.
За най-популярна, представляваща тази категория на националната колумбийска кухня, се счита ахиако. За подготовката й се използват няколко разновидности картофи: креол, който е варен и прави супата по-плътна, маслени сабанера, които запазват своята форма при готвене. Задължително в ахиако с пиле се добавя царевица, която се нарязва на парчета и се поставя в супата на специална вилица. Ястията в различните области на Колумбия се приготвят по различни начини.
Основни ястия
Основните ястия са в колумбийската кухня са лесни за приготвяне. За тяхното приготвяне се използва месо (на крайбрежието - риба), зеленчуци, царевица, ориз, макарони, нахут. Те могат лесно да бъдат включени в нашето ежедневно меню.
Пучеро е колумбийско ястие, което има испански корени и е широко разпространено в много страни от Латинска Америка. Това е ястие със зеленчуци и сос в структурата си, наподобяващо гъста супа. Обикновено се сервира пучеро с ориз (на първия ден след приготвянето) или с тестени изделия (на втория ден). Изборът на месо за ястието не е от решаващо значение. Това може да бъде пилешко, телешко, говеждо, свинско.
От рибните ястия, най-популярно е севиче. То е широко разпространено в латиноамериканските страни, но само в Колумбия се готви с доматено пюре или кетчуп и се добавят люти чушки, въпреки че традиционната национална кухня не се смята за пикантна.
Колумбийските ястия не са трудни за приготвяне, поради което може да опитате и изненадате семейството и приятелите си с вкусни и оригинални блюда.
Коментари