Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите ястия от българската национална кухня

Непознатите ястия от българската национална кухня

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Крокмач
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Колкото и добре да познаваме родната си национална кухня, сред любимите ни ястия има и такива, които са позабравени и само на определени места в България може да ги опитате.

Заедно с традициите и ритуалите на много български места се пазят и кулинарни рецепти, чийто имена да не ви говорят нищо и дори да не знаете, че са традиционно български.

Кадън Гьобек

Кадън Гьобек

Това са малки и добре сиропирани сладки, които са леко вдлъбнати в средата, а в тази дупка се поставя ядка - най-често бадем, орех или стафида;

Комбасто

Това е десерт, който много прилича на популярната плодова пита, но при приготвянето си се задушава в масло и се прибавя захаросана тиква;

Разтривунка

Те са малки тестени топчета, към които се прибавят кайма и подправки. Сваряват се във вода, а след това се поливат с разтопено масло и се поръсват с червен и черен пипер;

Франкано

Това са трохи от просеник, които се запържват в масло, а накрая към тях се прибавят различни подправки;

Лопушки

Големи сарми с плънка от риба, лук, сланина, домати и подправки. Те се завиват в листа от лапад;

Покрекло

Това е ястие от свинско месо и дреболии, което се приготвя с много мазнина и се консервира;

Тархана

Тархана

Ястие, приготвено от овче месо, фасул и сгъстено с царевично брашно;

Крокмач

Предястие, което се приготвя от люти чушки, овче мляко и сирене. След като съставките се смесят, се оставя за една нощ и може да се консумира на другия ден;

Куркуда

Люта чорба, която често се хапва през зимата. Тя се приготвя от свинско месо, зеле и ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest