Пролетта е любим сезон с всичко зелено и свежо, което слага на трапезата. Зелената храна е вкусна и помага на тялото да се освободи от натрупаните токсини, благодарение на хлорофила в тях.
Колкото по-тъмна и наситено зелена е храната, толкова по-добре. А ако се добавят червени, оранжеви или жълти нотки, става истинска красота.
Репички, моркови, пресни картофи са все храни, помагащи на естествените детоксикиращи процеси в тялото.
С какво е ценна пролетната детокс салата с манголд
В нея има хлорофил, който идва от зеленолистните. Съдържа поне 1 пресен пролетен зеленчук, с богатството му на витамини и минерали, растителни източници на полезни мазнини, както и естествен протеин.
Детокс салатата следва принципите на храната при пости, не се добавя нищо от животински произход, така че за всички, които спазват постите, тази салата е много подходяща.
Хубавата пролетна детокс салата се състои
- Зеленолистни - основната съставка може да се състои от манголд, спанак, кейл, рукола, маруля, коприва, лапад и всякакви листни салати;
- Пролетни зеленчуци - тук разнообразието също е голямо морковите, пресните картофи, репичките, аспержите, тиквичките са опция;
- Протеин - идва от сварения нахут, грахът, киноата, фасулът, лещата или лимецът;
- Полезни мазнини - избор между зехтин, авокадо, конопено семе, чиа, ленено семе, тиквено семе, сусамов тахан;
- Ароматни и лечебни подправки и билки - на вкус може да присъстват пресен лук, пресен чесън, див чесън, копър, магданоз, мента;
- Киселина - ябълков оцет, лимон, лайм.
Детокс салатите с манголд ще задоволят всички нужди на тялото с витамини и минерали и ще погалят сетивата с различни вкусове и микс от цветове.
Детокс салата с манголд, зеленчуци и семена
Необходими продукти за 4 порции:
2 краставица;
10 листа манголд;
4-5 стръка зелен лук;
4 репички;
2 с.л. тиквени семки;
2 с..л. слънчогледови семки;
За дресинга:
4 ч.л. лимонов сок;
4 с.л. зехтин;
хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязват се краставиците на полумесеци, а лука и репичките на шайби. Измива се манголда, подсушава се с кухненска хартия и се накъсва. Поръсва се с предварително накиснатите за 4-6 часа тиквени и слънчогледови семки.
За дресинга - разтваря се солта в лимоновия сок. Прибавя се зехтинът и се разбива енергично, докато се получи хомогенна смес. Полива се салатата с готовия дресинг.
Детокс салата с манголд и леща
- Шепа листенца пресен манголд;
- малка глава лук, нарязана на тънки полумесеци;
- краставица, нарязана на колелца;
- връзка репички, нарязани на тънко;
- 1/2 ч.ч. сварена кафява леща;
- стрък пресен чесън, накълцан;
- зехтин на вкус;
- ябълков оцет;
- сол и черен пипер на вкус.
Всички съставки се нарязват, добавят се сварената леща и се овкусява с дресинга. За дресинга се смесват зехтинът и киселината (ябълков оцет или лимонов сок) в съотношение 3:1, тоест 3 с.л. зехтин и 1 с.л. киселина.
Вижте още десет причини да похапваме манголд.
Коментари