Наред с полезните хранителни вещества, тялото натрупва и токсини с храната. Това са химически елементи и съединения, която са заплаха за здравето на организма.
Токсини и детоксикация
Пример за токсини са цианидът, който се съдържа в ябълката, както и ацеталдехидът, навлизащ в тялото с алкохола, или амонякът, който се натрупва при консумация на фъстъчено масло или синьо сирене. Всички тези вредни вещества са в много малки количества в храната, но имат свойството да се натрупват, макар че в тялото има редица органи и системи, които неуморно работят, за да ги отстраняват.
Процесът на отстраняване на вредните вещества се нарича детоксикация и се извършва основно от черния дроб, бъбреците и кожата, които извеждат навън токсините. Добре е тяхната работа да бъде подпомагана от детокс храни, и то ежедневно.
Храни за ежедневна детоксикация на тялото
Най-известните детокс храни, които използваме ежедневно, са зеленчуците. Пресните сурови зеленчуци осигуряват дългосрочна превенция на натрупването на токсични отпадни и метаболитни съединения в организма.
Зеленчуците са широко достъпни, могат да се използват в по-голямата си част в суров вид, участват в многообразно меню, гарантирайки разнообразие в храненето, вкуса, текстурата, комбинират се с разнообразни други храни.
Най-лесен и достъпен начин за детокс хранене със зеленчуци е чрез използването им в салати.
Най-подходящи за детокс салата са червеното цвекло, къдравото зеле/кейл/, руколата, морковите, аспержите и други.
Салатата от цвекло съдържа хранителни вещества с антиоксидантно действие, абсорбиращи токсините. Наред с това действа благотворно на черния дроб, предпазвайки го от действието на свободните радикали.
Кейлът съдържа веществото сулфорафан, който подпомага тялото в борбата не само с токсините, но и с раковите клетки.
Руколата съдържа етерични масла, каротин, витамини С и В, минерали, органични съединения и антиоксиданти, пречистващи организма. Тя е сред най-добрите опции за гарнитури и салати.
Каротеноидът в морковите е отличен антиоксидант, който елиминира в голяма степен оксидативния стрес и подсилва организма, зареждайки го с витамини и минерали.
За подсилване на действието на зеленчуците в салатите могат да се използват подправки с подчертан детокс ефект. Такива са магданозът, босилекът, целината, джинджифилът, копърът, коренът от глухарче.
Детокс салата за черния дроб
Пример за подходяща детокс салата е с червено цвекло, моркови и ябълки.
Необходими съставки:
- 1 глава червено цвекло;
- 2 големи маркова;
- 1 ябълка;
- сол, лимонов сок или оцет
- зехтин екстра върджин на вкус.
Червеното цвекло, морковите и ябълката се настъргват на ренде и се овкусяват със сол, оцет или лимонов сок и екстравърджин зехтин на вкус. Салатата се консумира като предястие.
Коментари