Манголд е листно растение, което мнозина оприличават на цвеклото, спанака, марулята. Този хранителен продукт е характерен за кухнята на държавите от централните и западни райони на Европа.
Там се използва широко в приготвянето на салати, супи, яхнии. Въпреки че манголд не е сред най-популярните храни в България, в последно време може да се види и в търговските вериги у нас.
А ако още се колебаете дали да го опитате, ето 10 безценни ползи на растението, познато като браточвед на спанака и сестра на цвеклото.
1. Манголд се смята за суперхрана. Наред с листни растения като лапад, коприва, киселец, тученица той е изключително полезен.
2. Манголд е богат на фибри, но е с ниска калорийност. В 100 г от растението се съдържат по-малко от 18 калории.
3. Растението е източник на така необходимите ни витамин К, витамин С, витамин Е, витамин А. В състава му ще откриете още калций, мед, магнезий и други полезни вещества.
![Десет причини да похапваме манголд! С какво е полезна сестрата на цвеклото?](/files/lib/600x350/mangold1.webp)
4. Манголд се препоръчва на вегетарианците и веганите, заради това, че се явява растителен източник на желязо.
5. Екзотичният листен зеленчук действа укрепва цялостно организма, бори се с възпаленията и забавя стареенето.
6. Манголд способства за доброто храносмилането и нормалната работа на сърцето. Нормализира кръвното налягане.
7. Стимулира мозъчната дейност.
8. Манголд допринася за красотата и здравето на косата и кожата. Препоръчва се при суха кожа, херпес, различни екземи.
9. Заради състава на витамин А се счита, че манголд е важен и за доброто зрение.
10. Манголд нормализира кръвната захар, така че е полезен и при контрола на диабет.
Коментари