Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е вредно да похапваме десерти?

Защо е вредно да похапваме десерти?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сладко

Много хора не могат да си представят обяда или вечерята без финал – вкусен десерт. През деня също хапват десерти, за да задоволят глада си за сладко. Дори се оправдават пред самите себе си, че им трябва сладко, защото са нервни, а не защото не могат без него.

Консумацията на десерти е вредна, освен ако те не са направени предимно от плодове и с употреба на много малки количества захар или на полезен заместител на захарта какъвто са стевия и мед.

Захарта действа зле на стомаха. Тя предизвиква процеси на ферментация, които влияят върху общото състояние на човешкия организъм.

Ферментацията предизвиква не само подуване на стомаха, но също така може да е причина за промяната на настроението на човек, както и за безпричинната му раздразнителност.

Ферментацията, предизвикана от прекомерни количества захар, получени чрез консумация на десерти, може да предизвика главоболие. Апатията и чувството за отпадналост също могат да бъдат предизвикани от ферментацията.

Вреди от сладко

За да се отърве от главоболието, човек посяга към още някой и друг десерт и така се получава затворен кръг. Прекаляването с десерти е предизвикано от съблазнителния им вид.

Дори когато сте преяли, ако на масата се сервира добре изглеждащ десерт, вероятността да искате да си хапнете е много голяма. След преяждане с десерти на другия ден след сън е възможна поява на лош дъх и налепи по езика.

Вредният навик да не се дъвчат добре десертите също предизвиква много неприятни процеси, които могат да доведат до проблеми със здравето. Когато хапките от десерта направо се гълтат, те не влизат в контакт със слюнката и с важни ферменти в устната кухина.

Въглехидратите се насочват към стомаха в непроменен вид, където за раздробяването им се грижи задстомашната жлеза. Тя работи в претоварен режим, което е вредно за здравето.

Добре е вредните десерти от мазни кремове и тесто да се заменят със сушени плодове, които са изсушени без използване на захар, както и с различни плодови желета и мусове, приготвени със заместители на захарта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest