Помело представлява овален жълт плод, който има големината на малък пъпеш. Той се отглежда в Китай и Тайван, но през последните години все по-често може да се срещне почти навсякъде по света. Има го и в България, където се предлага наред с други цитруси като портокали и грейпфрут.
Екзотичният плод се отличава със свежо ухание и приятен сладникав вкус. След като веднъж бъде обелено, помелото лесно се консумира. Най-добре е, ако това се случи, докато е в сурово състояние, за да се усвоят всички витамини и минерали, на които тази топчица е богата.
Помело има достатъчно изразена индивидуалност и може да се похапне самостоятелно. Но също така е подходяща добавка за салати от листни зеленчуци, както и към блюда с риба и морски деликатеси.
Приятните вкусови качества на плода обаче съвсем не са единствената причина той да бъде консумиран. Прекрасното помело има важни ползи за здравето ни и 5 от тях можете да откриете в нашата галерия.
Коментари