Бататите, познати още като сладки картофи, представляват грудков зеленчук, произлизащ от централите части на Америка. Въпреки че визуално приличат на обикновените картофи, вкусът им по-скоро наподобява този на тиквата.
Независимо че бататите са широко употребявани в кухнята на много страни, у нас те не са особено популярни. През последните години обаче все пак успяват да си проправят път до трапезата ни и много от гастрономите смело ги използват в приготвянето на запенканки, разядки, пюрета.
Със сигурност бататите не могат да изместят познатите у нас картофи, но пък има много причини от време на време да редувате двата вида зеленчук.
Вижте в защо бататите са толкова полезни и специалистите по хранене ги препоръчват.
1. Бататите са източник на фосфор, протеини, желязо, витамин D, витамин А и витамин В-комплекс. Те са препоръчителна храна за вегетарианци, вегани и постещи, които не могат да си набавят тези ценни съставки от животинските продукти.
2. Бататите нормализират нивото на кръвната захар и по тази причина са добър избор и за диабетиците.
3. Доказано е, че сладките картофи спомагат и за по-лесното освобождавате от излишните килограми. Това ги прави в идеалната диетична храна.
4. Смята се, че бататите са източник на ценни антиоксиданти, предпазващи от коварните ракови болести.
5. Сладките картофи помагат в борбата с бронхита и други заболявания на дихателната система.
6. Бататите предпазват от обезводняване и регулират водния баланс в тялото.
7. Сладките картофи подсилват имунитета и се грижат цялостно за здравето ни.
Опитайте непременно нашите рецепти с батати и тези сладки картофи на фурна. Научете също колко време се варят сладките картофи.
Коментари