Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Научи се да готвиш паста правилно! Виж точните стъпки

Научи се да готвиш паста правилно! Виж точните стъпки

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323523
Видове паста

Първата стъпка при приготвянето на паста е изборът на тенджера. Италианците имат специални тенджери за варене на паста, които се състоят от 3 части: капак; по-интересната средна част на тенджерата, наподобяваща гевгир, в която същност се слага самата паста - идеята е, че когато пастата се свари, с едно просто движение може да бъде отцедена; долна част в която се поставя водата или бульонът.

Ако нямате такава тенджера, не е проблем да варим и в обикновена, стига да е с тънки стени, и широка основа и да варим в огромно количество вода и да спазим правилото - най-малко 3 литра на 250 грама суха паста.

Хората обикновено не използват достатъчно голям съд за варене и достатъчно количество вода, за да сварят пастата. Друго важно правило е добавянето на сол към водата - на 3 литра 1 супена лъжица. Това се прави с цел водата да измие нишестето, което остава по пастата и тя да не се слепне.

Пастата задължително се слага във вряща вода. Не добавяйте и мазнина във водата, защото по-късно готовата паста ще е твърде хлъзгава, за да задържи соса по себе си и крайният продукт ще седи мазен.

Италианска кухня

Веднага щом сложите пастата във врящата вода я разбъркайте. Това предотвратява прилепването на пастата по дъното или стените на съда. Разбърквайте няколко пъти пастата през процеса на готвене. Ако готвите с готова паста, прочетете опаковката за необходимото ѝ време за приготвяне.

Има много методи за тестване, ако пастата е правилно приготвена, но най-добрата отправна точка е да прочетете упътването на пакета. Всеки сорт и марка паста имат различно време за готвене и това е посочено на опаковката. Дългите, тънки юфки имат склонност да се готвят много бързо, докато малките по-плътни макарони са склонни да отнемат много повече.

Варене на паста

Започнете да тествате пастата си около две минути преди указаното време, за да сте сигурни. Търсите al dente, което означава нежна, но твърда за зъба. Ако пастата ви ще се готви по-нататък в тенджера със сос, можете да го извадите от водата малко преди стадия al dente.

Ако сами си приготвяте пастата, трябва да знаете, че прясната паста се вари за по-кратко време (4-5 минути). Изцедете пастата си достатъчно, за да отстраните по-голямата част от водата, но не оставяйте макаронените изделия да седят без вода и да изсъхнат.

ПАста
Снимка: Албена Асенова

Докато се охлажда, скорбялата се укрепва и пастата се слепва.

Не плакнете пастата под течаща вода, защото ще отмиете нишестето, което действа като лепило и помага на соса да се придържа към макароните.

Добавете макаронените изделия към соса - не обратното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest