Кога е най-правилно да се солят различните кулинарни творения, които забърквате в кухнята и които привличат като магнит всички гладници вкъщи?
Месният бульон е най-правилно да се соли, когато е напълно готов, а рибният - в началото на варенето.
- Рибата - 15 минути преди пърженето;
- Яйцата и зеленчуците - непосредствено преди пърженето;
- Картофите - малко преди да са готови;
- Месото, печено на скара, се соли накрая, а черният дроб се пече и пържи насолен;
- Мазните ястия се солят по-обилно. Рибата изисква повече сол в сравнение с месото и птиците;
- В студените ястия ( майонези, салати) повече, отколкото в топлите, се усеща солта.
Пресоляване
Ако все пак сте пресолили манджата:
- Ястието - сложете кори хляб или 1-2 нарязани картофа;
- Супата - сложете 1 кафена чашка прясно мляко или малко ориз;
- Печеното месо - увийте го в мокра кърпа. Поръсето го отгоре с 1 лъжичка сол. Дръжте в захлупен съд. След 1 час по повърхността на салфетката се образуват кристали, което е признак, че излишната сол е извлечена.
С каква мазнина да готвим?
- Краве масло - за птици, агнешко месо, гъби, задушени зеленчуци, за пържене на яйца и омлети;
- Свинска мас - за печене и готвене на свинско и говеждо месо; ястия с прясно и кисело зеле са най-вкусни, когато се приготвят с мас;
- Олио - най-добре е да се използва сурово в салати и майонези. В безмесни ястия, особено ако се приготвят в тенджера под налягане, се слага, без да се прави запръжка. Употребява се за пържене на мекици, риба, картофи, тиквички;
При много ястия е за препоръчване да се готви с два вида мазнина. Отначало продуктите се задушават в растително масло, а накрая, малко преди свалянето от огъня, се прибавя краве масло.
За да не гранясва олиото, сипете в бутилката малко захар и го съхранявайте на тъмно.
За да не пръска мазнината, когато пържите, сложете коричка хляб или малко сол.
Когато пържите, ако се случи да се запали мазнината, веднага похлупете тигана с капак.
Коментари