Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кога е най-правилно да се солят ястията? С каква мазнина да готвим?

Кога е най-правилно да се солят ястията? С каква мазнина да готвим?

GoldGold
Чирак
21
Кога е най-правилно да се солят ястията? С каква мазнина да готвим?

Кога е най-правилно да се солят различните кулинарни творения, които забърквате в кухнята и които привличат като магнит всички гладници вкъщи?

Месният бульон е най-правилно да се соли, когато е напълно готов, а рибният - в началото на варенето.

- Рибата - 15 минути преди пърженето;

- Яйцата и зеленчуците - непосредствено преди пърженето;

- Картофите - малко преди да са готови;

- Месото, печено на скара, се соли накрая, а черният дроб се пече и пържи насолен;

- Мазните ястия се солят по-обилно. Рибата изисква повече сол в сравнение с месото и птиците;

- В студените ястия ( майонези, салати) повече, отколкото в топлите, се усеща солта.

Пресоляване

Пресоляване

Ако все пак сте пресолили манджата:

- Ястието - сложете кори хляб или 1-2 нарязани картофа;

- Супата - сложете 1 кафена чашка прясно мляко или малко ориз;

- Печеното месо - увийте го в мокра кърпа. Поръсето го отгоре с 1 лъжичка сол. Дръжте в захлупен съд. След 1 час по повърхността на салфетката се образуват кристали, което е признак, че излишната сол е извлечена.

С каква мазнина да готвим?

С каква мазнина да готвим?

- Краве масло - за птици, агнешко месо, гъби, задушени зеленчуци, за пържене на яйца и омлети;

- Свинска мас - за печене и готвене на свинско и говеждо месо; ястия с прясно и кисело зеле са най-вкусни, когато се приготвят с мас;

- Олио - най-добре е да се използва сурово в салати и майонези. В безмесни ястия, особено ако се приготвят в тенджера под налягане, се слага, без да се прави запръжка. Употребява се за пържене на мекици, риба, картофи, тиквички;

При много ястия е за препоръчване да се готви с два вида мазнина. Отначало продуктите се задушават в растително масло, а накрая, малко преди свалянето от огъня, се прибавя краве масло.

За да не гранясва олиото, сипете в бутилката малко захар и го съхранявайте на тъмно.

За да не пръска мазнината, когато пържите, сложете коричка хляб или малко сол.

Когато пържите, ако се случи да се запали мазнината, веднага похлупете тигана с капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest