Сваряването на паста изглежда лесно. Това е любимата храна на студентите, защото изисква само четири стъпки за приготвянето й, една от които е кипването на вода. Но наистина ли е толкова лесно да сготвиш правилно паста?
Първо се кипва водата, след това се слага малко сол за повече аромат, слага се пастата и се разбърква от време на време, като се проверява за готовност. Отцежда се, след като се е сварила, но не се е превърнала в каша.
Преди да приготвите паста, трябва внимателно да я изберете – от това зависи качеството на приготвеното от вас ястие. Избягвайте азиатска паста от типа на нудълите, тъй като тя е предназначена за съвсем други ястия.
Пълнозърнестата паста с Омега-3 мастни киселини е много по-твърда от тази от бяло брашно, затова има нужда от повече сваряване. Обикновената паста с яйца е доста по-мека и бързо се сварява.
Формата зависи от вашите собствени предпочитания, но имайте предвид, че прекалено тънките или дребни видове паста се губят в гъсти сосове.
Никога не смесвайте различни видове остатъци от паста, за да ги сварите заедно – резултатът няма да ви хареса. Различните видове и форми на пастата изискват различно време за сваряване. Същото важи и за различните марки паста, дори да произвеждат един и същи вид – те могат да са с различна плътност.
Варете пастата във висока тенджера, за да има достатъчно място за водата, която да покрие пастата при варенето. Дъното на съда трябва да е по-дебело, за да не залепва пастата за него.
Задължително е добавянето на сол, защото тя спомага за по-бързото сваряване на пастата и я овкусява. Никога не слагайте пастата във вода, която не кипи.
След като сложите пастата във водата, не покривайте съда с капак. Задължително е разбъркването, защото то предпазва пастата от слепване. Разбърквайте на всеки 3 минути, с движения, описващи осмици.
След като сварите пастата, отцедете я през гевгир. За да сте убедени, че пастата е сварена, трябва да я опитате. Перфектна е пастата, която не е твърда, но изисква леки усилия, за да я сдъвчете.
Прекалено меката паста не е вкусна, след като престои. Въпреки че се смята, че пастата трябва трябва да се измие след отцеждането, това не е задължително.
Пастата става по-вкусна, ако я смесите със соса и добавките към него, вместо просто да ги добавите в сварената паста. Така тя попива аромата и вкуса на съставките на соса.
Коментари