Пастата, приготвена от твърди сортове пшеница, е не само вкусна, но и полезна. Тя съдържа растителни протеини, витамини от група Б и фибри. Ето защо диетолозите съветват да последваме примера на великолепната София Лорен, която никога не се е ограничавала да си похапва своите любими спагети.
За да не се отразява на формата ви, е важно правилното съчетание на пастата с другите продукти, а как да стане това ще ви посъветват средиземноморските диети.
Не, сега не е време за диети, а за пастата. Как да я сготвите грамотно? Една от тайните на пастата е при варенето в сърцевината си да остане леко твърда. Ако пропуснете този момент, макароните са вече преварени.
Абсолютно погрешно е схващането, че преди варенето, спагетите или макароните трябва да се измият. В действителност качествената паста не се нуждае от "баня". Това не е някогашната съветска юфка, която бе покрита с нишесте.
Времетраенето на варенето на пастата е около 3-8 минути. Добре е да се вари точно преди сервиране. Много от вас вероятно са свикнали да смесват спагетите със соса, след което да ги притоплят за следващото хранене. По-правилно е обаче сосът да се подгрява отделно, след което да се овкусяват макароните.
Според италианците най-важното нещо на спагетите, е сосът. А най-простият сос се приготвя от зехтин и настърган чесън. Към тази смес може да се добавят още ядки, билки, сирене и др.
По-сложните сосове се приготвят от месо, морски дарове или гъби. Към макаронените храни прекрасно си подхождат различни билки, зеленчуци, така че можете спокойно да експериментирате, създавайки свой собствен сос.
Коментари