Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим с по-малко мазнина

Как да готвим с по-малко мазнина

DesislavaDesislava
Новак
217
Готвене с малко мазнина

Готвенето с мазнина добавя огромно количество допълнителни калории на храните, дори и на тези които са с ниско съдържание на мазнини. Всяка допълнителна чаена лъжичка мазнина е около 45 калории и 5 грама мазнини. Например три супени лъжици олио в салатата могат да добавят близо около 300 калории на салата. Представете си само колко грама мазнини има в пържените картофи! Ето няколко трика за това как да намалите мазнините при готвене.

1. Използвайте спрей за готвене вместо масло или олио, или най-малкото избирайте течните масла пред твърдите мазнини (за предпочитане рапично олио или зехтин).

2. Избирайте допълнително постно месо и пилешки гърди без кожа.

Олио

3. Обрязвайте всички видими мазнини от месото.

4. Печете месото на скара, грил, задушавайте го. Приготвяйте зеленчуците на парна баня, варете яйцата вместо да ги пържите. Сотирането е един от начините да готвите с минимални количества мазнина.

5. Изцеждайте мазнините от варените и печените меса, като ги поставяйте след приготвяне върху кухненска хартия.

6. Използвайте повече зеленчуци, боб или пълнозърнести храни, за да замените частта от съдържанието на мазнини в месото.

7. Потапяйте пилето и рибата в галета, вместо в брашно и ги печете, вместо да ги пържите.

8. Изберете колбаси направени от пиле или пуйка вместо от свинско или говеждо месо.

9. Използвайте едно яйце и два белтъка в любимите си ястия с яйца или сладкиши, или намалете мазнините и холестерола напълно с помощта на яйчени заместители.

Зеленчуци

10. Замествайте две месни ястия всяка седмица с рибни или вегетариански ястия.

11. Използвайте пилешки бульон без мазнини или продукти без съдържание на мазнини, като картофено пюре, супи, сосове и яхнии.

12. Опитайте да използвате обезмаслено кондензирано мляко в крем-супи и гювечи, вместо сметана.

13. Използвайте билки, подправки и салса за ароматизиране на храната си.

Вместо да използвате масла и мазнини, използвайте много подправки и гответе с ароматизирани течности като бульони, доматен сок или вино. Подслаждайте ястията с пресни плодове. За да останат ястията ви с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри, вие трябва да се научите как да правите плодовете, зеленчуците, бобът и пълнозърнестите храни с добър вкус.

Вашият избор на метод на готвене може да направи голяма разлика в количеството на мазнините, които консумирате. Печете на скара, гответе на пара и варете, вместо да пържите. Използвайте незалепващи съдове за готвене, с тях няма да имате нужда от масло или маргарин, за да готвите храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Станислав
Станислав
Да интересна, статия. Само да добавя ,че вече има тигани в който можете да готвите само с капка мазнина, и продуктите стават хубави във собствена мазнина, например пържолите.
16.02.2013 10:54