Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Испанските колбаси ще са с по-малко сол и мазнини

Испанските колбаси ще са с по-малко сол и мазнини

Колбаси

В Испания имат идея да ограничат количеството на мазнини и сол в месните продукти. Инициативата е на Асоциацията на месопроизводителите и преработвателите (Cedecarne).

Идеята е този проект да се превърне в постоянна практика, а през следващите няколко месеца, ще се провеждат сбирки, които ще могат да бъдат посещавани и от производители, които не са членове на тази асоциация.

През 2012 година Агенцията за защита на потребителите и безопасността на храните, Асоциацията на производителите и дистрибуторите на хранителни добавки и Асоциацията на месопроизводителите и преработвателите подписват договор.

Основното в него е, че месните продукти вече трябва да съдържат по-малко мазнини – с 5 на сто и по-малко количество сол – с 10 на сто.

От Cedecarne смятат, че напоследък здравословните храни са много по-търсени от потребителите – подобни продукти се радват на много широко обществено одобрение. Проучване на пазара показва, че има голям ръст в продажбите на колбаси и месни продукти, в които мазнините и солта са по-малко.

Салами

Кампанията на испанците започва само във Валенсия и Естремадура, но се очаква съвсем скоро идеята да се разпространи.

Различни проучвания показват, че консумацията на колбаси може да доведе до здравословни проблеми. Според едно британско изследване, честата консумация на шунка и друг вид колбаси, може да доведе до рак на дебелото черво.

Учените са изследвали над 3500 пациенти, които са имали това заболяване, и са установили, че приема на около 70 г обработено месо за седмица (или около 3 резена бекон), увеличават опасността от карцином.

Оказва се, че и българите обичат да похапват месни продукти и колбаси. 52 на сто от младежите ядат нещо месно най-малко веднъж на ден, а 18 на сто от хората хапват колбаси, посочва се в проучване. Оказва се още, че 50 на сто от българите не спортуват, а 26 на сто от семействата закусват с някаква тестена закуска.

Липсата на физическа активност е само част от проблема – оказва се, че 70 % от българите пият кафе по време на закуска, а 19 на сто ядат десерт на вечеря, въпреки съветите на специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest