Мазнините в природата са животински и растителни - наситени и ненаситени мазнини. Те са един от основните компоненти, присъстващ във всички храни. Съставени са предимно от въглерод, водород и кислород. За техните полезни, както и вредни качества, се спори от много време. Едно изследване е на път да изясни въпроса кои от мазнините са наистина нездравословни и кои – не.
Според досегашното мнение всички необходими мазнини за тялото присъстват в пресните и чисти плодове, зеленчуци, семена и ядки. От друга страна е твърдението, че мазнините, които повишават нивото на холестерол в кръвта, се намират в месото, млечните продукти, сланината, кравето масло, палмовото масло и други животински източници. Но ето какво показват последните изследвания.
При проведен тест доброволци били разделени на три групи. На първата менюто включвало ленено масло, на втората – зехтин, а на третата - краве масло – три различни източника на мазнини. Те се хранили по три пъти на ден с дневна доза между 1 800-2 000 калории. Физическата активност била средна.
През периода на изследването всяка сутрин един час, три часа и пет часа след всяко хранене учените вземали кръвна проба от участниците в теста. Резултатите били красноречиви.
От тестовете става ясно, че приемът на мазнини от кравето масло повишава холестерола по-малко, отколкото приема на наситени мазнини от растителните източници – зехтин и ленено масло.
Едно от обясненията за тази закономерност е молекулната структура на различните видове мазнини. Така например в животинския източник на мазнини се съдържат около 20% къси и средноверижни мастни киселини.
Учените установили още, че повишаването на холестерола е значително по-високо при мъжете. Това се дължи на различната хормонална структура на мъжкия и женски организъм. Така например женският организъм трупа попадналите в него мазнини като подкожни. По този начин те в по-малка степен попадат в кръвоносната система.
Специалистите по храненето обаче са категорични, че мазнините в големи количества, особено тези с висока калоричност, неминуемо повишава риска от сърдечни и сърдечносъдови заболявания. Мазнините, както и всички други продукти, трябва да се консумират с мярка.
Коментари