Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За вашето здраве: Научете кои са добрите мазнини!

За вашето здраве: Научете кои са добрите мазнини!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Видове мазнини

Мазнините се делят на няколко вида. Някои от тях са добри, някои не чак толкова, трети пък са определяни като вредни. За да се възползваме максимално от ползите им и да се предпазим от евентуални рискове, то трябва да разберем кои какви са.

Широко разпространено е мнението, че мазнините са вредни. Истината е, че има няколко вида мазнини, които всъщност са полезни за здравето ни. Те се наричат условно добри мазнини.

Добрите мазнини са абсолютно необходими за правилното функциониране на организма ни. Ако знаем как да различим полезните от останалите, това буквално може да спаси живота ни.

Добрите мазнини са ненаситените мазнини. Основно се съдържат в повечето видове риба, семената, ядките и зеленчуковите масла. Ненаситените мазнини се делят още на мононенаситени и полиненаситени.

Приемът на правилните мазнини е част от здравословния начин на хранене. Най-много мононенаситени мазнини се съдържат в маслото от рапица, фъстъченото масло, зехтина, авокадото и различни семена като тиквено семе, сусам и т.н.

Полиненаситените мазнини пък могат да се открият в лененото семе, кашуто, бадемите, лененото масло, слънчогледовото семе, орехите, соевото масло и рибата, в която се откриват така популярните омега-3 мастни киселини.

полезни мазнини

Добрите мазнини носят на организма есенциалните мастни киселини, които не се произвеждат от тялото и се набавят само чрез храна. Освен тях те ни предоставят още мастноразтворимите витамини А, D, E и К. Те са много полезни за човешкия организъм. Без тях той всъщност не би могъл да съществува.

Добрите мазнини са от голямо значение за правилното развитие на нервната система и зрението. Освен това заздравяват кожата.

Мазнините често се сочат като главна причина за напълняването. Нови изследвания по въпроса обаче сочат като голяма грешка да се приравняват телесни мазнини с тези, идващи от храната.

Доказано е, че човек може да напълнее дори и ако консумира само въглехидрати и белтъчини. Причината за покачване на килограми не са мазнините, а излишъкът на калории от всякакъв произход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest