Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да организираме и готвим в малка кухня

Как да организираме и готвим в малка кухня

как да готвим в малка кухня

Там, където ухае на прясно изпечен хляб и ни очаква чаша топъл чай е мястото, което наричаме дом в най-съкровените си представи. Тази представя се асоциира с мисли за красота, уют, топлина, комфорт.

Всяко кътче е лично пространство, но изненадващо много хора свързват асоциацията за дом с мястото, където се приготвя храната за семейството. В този ред на мисли, кухнята неслучайно се нарича сърце на дома.

Концепциите за дизайна на това помещение се обновяват и променят непрекъснато с цел да се създаде моде на перфектно използване на пространството, където функционалността и красотата да вървят ръка за ръка. Особено когато става въпрос за малко пространство, на което се възлагат същите функции като при обширната кухня.

Еволюцията в дизайна и разпределението в малката кухня я променят непрекъснато в тон с разнообразния начин на живот. Не е трудно да се създаде идеална кухня на малка площ при наличните възможности днес. Ето някои насоки в работата по организацията на малката кухня.

Изисквания към кухнята като част от дома

Пред тази част от жилищното пространство разбираемо стоят неочаквано много изисквания - трябва да се намери място за всичко, за да оправдаят очакванията най-напред на домакинята.

Те са да съчетае успешно професионалните си амбиции със задачата да удовлетвори изискванията за уютен дом, създаван от аромата на вкусна храна, събираща семейството около масата в непринудени разговори и споделяне на ежедневните случки. А удобството в кухнята е изискване на всеки член на домакинството.

Ако жилището разполага с достатъчно голяма площ, отредена за кухня, тези задачи изглеждат по-лесно изпълними, но много от съвременните домове имат малки кухни, което се превръща в предизвикателство при тяхното оформление в удобно и функционално пространство, отговарящо на нуждите на семейството.

Как да организираме и готвим в малка кухня е въпрос с повишена трудност, но и с много отговори и възможности.

Проектиране и разпределяне на зоните в малката кухня

Ролята на доброто разпределение е много важна част от замисъла, свързан с добре организирана кухня. Доброто разпределение позволява да се използва рационално всеки сантиметър от оскъдната площ.

Ако кухнята представлява едно тясно и дълго пространство, това е най-добрият вариант за получаване на проходна зона, която позволява удобно движение в помещението.

Налични са стени за шкафове, но се налага да бъдат поставени от пода до тавана, за да има достатъчно места за съхранение. Удачното ползване на малкото пространство ще се осъществи по-добре, ако се постави мивката на едната стена, а хладилника, фурната и микровълновата печка - в друга.

организиране на малката кухня

Простотата е ключът към това малката кухня да изглежда по-голяма, отколкото е всъщност. Някои кухненски мебели в минималистичен стил могат да имат съществена роля в придаването на по-изчистен стил на кухнята. Скриването на дръжки и уреди с панели допринася за създаване на непрекъснати повърхности, които визуално удължават площта на кухнята.

При организацията е добре да се заложи на принципа на вертикалност. Всеки сантиметър от пода до тавана е важен за увеличаване на пространството и за функционално използване на площта.

Комбинирането на затворени решения за съхранение с други отворени, които позволяват на кухнята да диша, е много умен начин за обзавеждане на кухнята.

Маса и кухненски остров в едно

Кухненският остров е безспорно изключително удобство в това пространство. Ако площта не позволява да се съчетае с масата, то островът може да изпълнява и тази роля, ако около него се подредят бар столове, на които да се сяда при хранене. Тази опция обаче не е подходяща в семейство с малки деца, защото бар столът е по-висок от обикновения стол и неудобен за сядане на дете.

Редът в кухнята

Редът е важен във всяко помещение, но в малката кухня е основополагащ елемент в организацията. Добре е да се инвестира в системи, които са функционални и могат да се преобразуват, скривайки неподходящи гледки. Ето няколко предложения.

1. Скриване на уредите в шкафа

За да не изглеждат повърхностите претрупани, може да се прибере тостерът, чайникът и кафе машината в шкаф. Може да се избере модел с падаща вратичка, за да е по-лесно ваденето или да се превърне малкият непотребен ъгъл в кафе оазис.

2. Инвестиране в системи за гъвкаво съхранение

В малка кухня трябва да се мисли креативно, когато става въпрос за съхранение. Вместо да се слагат шкафове, може да се помисли за пегборд или за метални тръби, на които да се закачат кукички.

3. Открити рафтове

Те са все по-често срещан елемент в съвременните кухни, а за малката стая са чудесно решение. От една страна са подходящи, защото не създават усещане за претрупване, вещите са лесно достъпни, но трябва да се поддържат подредени и да се чистят често от прах.

4. Използване на страниците на мебелите

Страниците на мебелите са идеални, за да се закачат релси или поставки и да се държат там малки вещи. Местата, където има загубено пространство, като пролуките между рафтовете, в задната част на шкафовете, под мивката, неизползвани ъгли и первази също могат да влязат в работа. Подреждането навсякъде ще помогне да се изчистят кухненските съдове и уреди, които рядко се използват или имат само една цел.

5. Увеличаване размера на мивката

Ако в малката кухня няма място за съдомиална, двойната мивка е добро решение. Тя позволява да не се натрупват съдове, ако са използвани повече при храненето и приготвянето на храната.

готвене в малката кухня

6. Избор на неутрална цветова схема

За да бъде една малка кухня лека и ефирна, добре е да се заложи на неутрална цветова схема. Това не означава само бежово или бяло. Бледо жълтото, кремавото или пастелно синьото на кухненския гръб, плочките или плота са идеи за по-различна, но и за по-просторна малка кухня.

7. Стъклени шкафове

Дървените мебели не позволяват да се вижда какво се готви в кухнята. От друга страна е препоръчително да има и стринна мебел, която има стъкло отпред. Тъй като по този начин светлината ще бъде по-интензивна, тя ще отразява много по-добре и ще се вижда най-ярката област.

8. Стъклени буркани

Винаги са практични, независимо къде се използват. В тях също може да се поставят бобови или други храни, които трябва да бъдат далече от студа. Това е много оригинален декоративен начин при организиране на кухнята.

Ораганизираната с любов и внимание към детайла кухня оставя впечатление за малко и кокетно пространство, събрало в себе си всичко необходимо и повече от това. Кухнята е една от точките на дома, в които се концентрира енергията на обитателите.

Приповдигнатото настроение оказва влияние върху вкуса на храната, а топлината на обстановката прави всичко по-привлекателно. И макар малката кухня да не е най-просторното място на света, достатъчно е да бъде създадена така, че да създава усещане, че всичко необходимо за приготвяне на кулинарни шедьоври, е на разположение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest