Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим карфиол

Как да готвим карфиол

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Карфиол

За да се запази красивият бял цвят на карфиола, той трябва да се вари без капак и във водата да се добави малко прясно мляко – 300 милилитра мляко на 2 литра вода. Вместо мляко може да се добави 1 чаена лъжичка лимонов сок или малко лимонтозу, а може и малко оцет. Това запазва цвета на този вкусен зеленчук.

Най-добре е карфиолът да се вари в емайлирани тенджери с малко количество вода. Когато е вече готов, трябва да се отцеди от водата, за да не се разкашква.

Супата с карфиол и пилешко е интересна и ще стане любима на близките ви.

Супа с Карфиол

Необходими продукти: 300 грама пресен или 500 грама замразен карфиол, 200 грама пилешко месо, 3 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 1 домат, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, босилек.

В голяма тенджера се сипват 4 литра вода. Когато заври, се слага пилешкото месо. След 20 минути месото се изважда, обезкостява и се нарязва. Връща се в бульона.

Лукът, морковът и чесънът се нарязват, запържват и се добавят в бульона. Картофите се нарязват на кубчета, карфиолът се разделя на цветчета и зеленчуците се слагат в бульона.

Доматът се залива с гореща вода и се обелва. Нарязва се на ситно и се слага в бульона. Вари се още 10 минути. Супата се сервира, поръсена с босилек и подправена с черен пипер и сол.

Карфиол на Фурна

Много вкусно ястие е карфиолът по италиански, който е подходящ за гарнитура, а може да бъде поднесен и като самостоятелно ястие.

Необходими продукти: 1 глава лук, 300 грама консервирани домати в собствен сос, 1 супена лъжица олио, 80 грама настърган кашкавал, 1 глава карфиол, щипка риган, сол, млян черен пипер на вкус.

Карфиолът се разделя на цветчета и се пуска във вряща вода. Вари се 7 минути. Отцежда се в гевгир. Лукът се нарязва на дребно и се запържва до златисто.

Доматите се намачкват на пюре. В тава се слага карфиолът, доматите и лукът и всичко се разбърква добре. Добавят се солта, черният пипер и риганът. Разбърква се отново и се поръсва с кашкавала.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-30 минути, докато кашкавалът се разтопи и се получи апетитна златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Илияна Димова
Илияна Димова
Много са вкусни ястията и супите с карфиол , а също така и салати
19.01.2016 18:48
тека
тека
нещо бъркате с карфиола и не е зле да промените супата с него. 6-7 мин. и не повече в противен случай го хапвате като целулоза
27.05.2014 19:31