Сред народните мъдрости ще срещнете и много, отнасящи се до българската баница. Такива например са „Където има баница, там гладът е чужденец“, „Светът се върти, но баницата винаги стои в центъра на масата“ или „Баницата не пита - баницата събира всички около масата“.
Но в това няма нищо странно, защото през април 2025 г. нашенската баница зае трето място в новоиздадения списък на платформата TasteAtlas, глобалната класация на най-добрите ястия, в които сиренето е основен компонент. Тя се базира на над 13 000 потребителки мнения и оценки, като близо 9 000 от тях са потвърдени като „реални“ и „автентични“.
Още по-забележителното е, че българската баница изпреварва световноизвестни специалитети като Проволета (аржентинският вариант на италианското сирене Проволоне) и гръцкото Саганаки (в оригиналния си вид представлява пържено сирене).
Българската баница засега е изпреварена единствено от грузинското Хачапури (нещо подобно на пита със сирене), което заема второ място, и от сръбския Бел муж (също ястие със сирене, което можете да срещнете и като Белмуж, Бял мъж, Белмуш или Кутмач), който е поставен на първо място в класацията.

Ще вметнем, че в авторитетната класация от ястия със сирене е класиран под 16-то място и българският кашкавал пане. Но да се върнем към баницата ни.
Според международни блогъри, кулинарни специалисти и мастър-шефове българската баница е силно пристрастяваща и е описана като традиционна закуска, която може да се срещне навсякъде из прекрасната ни родина- от пекарни, до автобусни спирки.
Още през 2023 година, когато родната баница е класирана на 5-то място от споменатата платформа TasteAtlas сред продуктите със сирене, професор д-р Ана Кочева, ръководител на секция "Диалектология" в Института за български език при БАН, споделя: „Баницата е толкова популярна, защото е свързана с изконното, с хляба, с тестото, със замесването, с маята, и с всичко това, което е колкото кулинарно, толкова и символно – както в българската национална кухня, така и в традиционната ни култура, и дори в митологията. Защото тогава, когато хлябът и баницата могат взаимно да се заменят, това означава, че отношението към тях е еднакво почтително, еднакво уважително."
Тя, също така, отбелязва, че в България има различни варианти на баницата, отразяващи богатството на българските кулинарни традиции. Типичен пример за това са познатите ни млин и зелник.

Истината е, че макар българската баница да споделя много прилики с други балкански печива (например бюрек), тя има уникална по рода си текстура и вкус, най-малкото защото по традиция се приготвя с нашенското си българско сирене и с фини кори.
Ще завършим хвалебствията към родната ни баница с два цитата, но не на българи, а на чужденци, за да отдадете още по-голяма почит на нашенската си баница. Известен австралийски кулинарен блогър казва следното: „Баницата е златният билет към българската душа.“, а американски пътешественик, озовал се в България твърди : „Няма друго тестено изделие, което така да говори на сърцето ми, както българската баница.“
Мммм, май е време и вие да си приготвите една вкусна баница, превърнала се в символ на българската кухня, нали?
Коментари