Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»За Коледната баница

За Коледната баница

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Баница
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

На Коледната трапеза баницата с късмети е задължителна. Късметчетата се приготвят предварително и могат да се напишат дори от децата на листчета и да се пъхнат в баницата.

Коледната баница е очаквана от всички членове на семейството, които с нетърпение разчупват своето парче от баницата, за да видят какво късметче им се е паднало.

Баницата за Коледа може да се направи както с готови кори, така и с домашно направени кори. Ако се използват готови кори, са необходими 1 пакет кори, 350 грама сирене, 2 яйца, малко олио.

Баница с паричка

Тавичката се намазва с малко олио и в нея се нареждат корите, навити на рула с плънка, като се получава нещо като охлюв. Ако тавичката е кръгла, просто се следват очертанията й и се оформя красива кръгла вита баница. За предпочитане е на Коледа да се използва кръгла тава, защото такава е традицията.

Върху две кори се напръсква малко олио, слага се от плънката – намачканото сирене с разбитите яйца – и се завива на руло. След като рулата се подредят в тавата, се намазват с малко олио, за да станат златисти при печенето. Баницата се пече на загрята на 180 градуса фурна, докато не стане златиста.

Вита коледна баница

Ако искате сами да направите корите за баница, тя ще е още по-вкусна. За да приготвите корите, ви трябва 1 килограм брашно, 2 чаени лъжички оцет, щипка сол, половин литър вода със стайна температура, малко олио.

Брашното се пресява и в него се прави кладенче, където се изливат водата и оцетът и се добавя солта. Замесва се тесто, което е еластично. Меси се дълго, за да стане каквото трябва. Накъсва се на топки.

Всяка от топките се замесва наново и се разточва, след което всяка се намазва с олио. След половин час всяка от питките се разтегля с ръце във въздуха. След като в средата стане много тънка, за да не се скъса, се слага върху масата, поръсена с брашно, и се тегли от всички страни по малко, за да стане кръг.

Всяка кора се напръсква с мазнина и се слага плънката. Корите се завиват на рула и се нареждат в тава. Напръскват се с мазнина и се пекат в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Надя
Надя
С една забележка - НЯМА в българската традиция коледна баница - тя се прави за Васильовден и затова е свързана с новогодишната обредност. Има питка с 1 паричка на Коледа.
10.01.2013 14:52
1
1