Предлагаме ви три десерта, които можете да приготвите за Коледа и които вашето семейство ще хареса със сигурност.
Първата рецепта е за вкусни дребни сладки, които ще донесат в дома ви аромат на мандарини и свежо настроение. За тях ще ви трябват следните продукти:
Коледни дребни сладки с аромат на мандарини
Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, ¾ - 1 ч.ч. захар, ½ ч.ч. олио, 4 яйца, около 500 г брашно, мандарини, 2 ванилии и 1 ч.л. сода за хляб.
Начин на приготвяне: Сложете киселото мляко в дълбока купа и добавете содата – разбъркайте добре и след като шупне, сложете яйцата, захарта, мазнината, ванилията. Разбийте с миксер всички съставки и след като се уеднакви сместа, е ред да добавите 2 с.л. настъргана на ситно кора от мандарини и 2 с.л. сок от плода.
След това започнете да добавяте по малко от брашното. Ако брашното не ви стигне или остане, не се притеснявайте – целта е от всички тези продукти да се получи хубаво меко тесто. Започнете да оформяте от тестото малки топчета (долу-горе с големината на орех) и ги наредете върху тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.
Можете да изпечете сладките така или да им добавите някаква ядка в средата, може и да ги намажете с разбит жълтък и да поръсите със захар. Пекат се за около половин час във фурна, която предварително сте загрели на 180 градуса. Когато станат златисти, курабийкте са готови.
Джинджифилови коледни бисквити
Необходими продукти: 2 ½ ч.ч. брашно, 1 яйце, 1 пакетче масло, около 1 ч.ч. мед, ½ ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. джинджифил, 1 ч.л. канела, орехи.
Начин на приготвяне: Разтопете маслото и меда и ги изчакайте да се охладят. След това ги изсипете в купа и разбъркайте. Към тях добавете и яйцето. В подходящ съд смесете всички сухи съставки – най-добре е предварително да ги пресеете. След това добавяте към течната смес, сместа с брашното и разбърквате.
Целта е да се получи тесто, което да разточите – дебелината да бъде около 0.5 см. Започнете да изрязвате от тестото различни форми и ги наредете в тава, върху която предварително сте сложили хартия за печене.
Фурната се загрява на 180 градуса и докато загрее, сложете върху всяка сладка по една ядка от орех – натиснете ядките към сладките, за да не паднат по време на печенето. Сложете тавата в загрятата фурна и печете около осем минути.
Последното предложение е за сладкиш със сушени сини сливи и орехи. За да си го направите, разбъркайте в купа масло и кафява захар – и двата продукта са по 200 г. Към тях добавете 5 яйца – най-добре е да разбърквате след всяко яйце.
След това идва ред на какаото – сложете 1 с.л. в сместа и отново разбъркайте. Добавете 200 г брашно и бакпулвер. Разрежете сливите на две и махнете костилката, след това ги нарежете на по-дребни парчета.
Изсипете сливите (около 300 – 400 г) в сместа и я прехвърлете в намазнена тавичка, която е посипана с брашно. Отгоре поръсете обилно с орехови ядки, които сте наситнили предварително. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.
Коментари