Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Евтина баница с газирана вода

Евтина баница с газирана вода

Баница

Почти всяка домакиня, която иска да изненада гостите си с вкусна баница, взема предвид и времето и разходите по приготвянето ѝ.

Обикновено тези два фактора трудно могат да бъдат съчетани, но ако разполагате с газирана вода можете лесно, бързо и евтино да приготвите чудесна баница. Ето два варианта в зависимост от това дали предпочитате сами да си приготвите корите или да използвате готови:

Баница с готови кори

Необходими продукти: 500 г готови кори, 3/4 ч. ч. олио, 200 г сирене, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Намазнява се неголяма тавичка и в нея се нареждат корите за баница. Това става, след като рулото с корите се нареже напречно на отделни парчета с дебелина около 4 см., които се нареждат напречно с отреза нагоре в съда. Трябва да са разположени плътно едно до друго.

Точена Баница

Поливат се с половината олио и се оставят да се запекат. Разбитите яйца се смесват със сиренето, останалото олио и газираната вода и с тази смес, докато още шуми от содата, се поливат корите, които вече са се запекли.

Баницата се оставя да се допича, след което се поръсва с ванилията. Поднася се с кисело мляко и по желание може да бъде поръсена и с пудра захар.

Обикновена баница с ръчно направени кори

Необходими продукти за тестото: 1 кг брашно, 1 яйце, 1 с. л. олио, 1 с. л оцет, 1 щипка сол, 300- 400 мл вода.

Права Баница

Необходими продукти за плънката: 250 г сирене, 3 яйца, 50 г кисело мляко, 100 мл газирана вода.

Начин на приготвяне: Всички продукти за тестото (без яйцето)се смесват и от тях се замесва тесто, което трябва да е гладко, но с мехури и шупли. Нарязва се на малки части, от които да бъдат оформени топчета.

Всяко топче се намазва с малко олио и се оставя да престои 30 мин., като се покрива с кърпа или фолио. След като изтече необходимото време, топчетата се разточват и се оставят леко за позасъхнат.

Нареждат се последователно в достатъчно голяма за целта тава, която е предварително намазана с масло. Всички продукти за плънката също се смесват, като яйцата се разбиват, а сиренето се настъргва. Всяка кора се напръсква с масло и плънка.

Плънката може да бъде сложена през 1, 2 или 3 листа. С масло обаче трябва да е намазан всеки лист. Така приготвената баница се поръсва цялата с масло и разбитото яйце и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest