Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Камилско месо - какво трябва да знаем

Камилско месо - какво трябва да знаем

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
35
Камилско месо - какво трябва да знаем

Камилите са отличен източник на мляко и месо, при това според някои специалисти по хранене съдържат много повече вещества отколкото традиционното мляко и месо от крава.

Месото от камила спада към червените меса, но за разлика от тях има по-малко мазнини. То се консумира предимно в държави като Саудитска Арабия, Сирия, Египет, Либия, Судан, Етиопия, Казахстан и Сомалия.

Също така то е изключително вкусно и се смята за деликатес. Сервира се в най-добрите ресторанти на Абу Даби, Дубай и Риад. Камилското е задължително в менюто на арабските сватби.

Камилското има високо съдържание на минерали и витамини. То не само че е богато на протеини, но и е с нисък холестерол, което го прави много подходящо за хора с диабет или в преддиабетно състояние. Холестеролът в това месо е по-малко дори от този в пилешкото и пуешкото, а в същото време камилското е много по-хранително.

Витамин А и В, които се съдържат в месото от камила действат като антиоксиданти и подобряват еластичността на кожата и клетъчната мембрана. Витамин В пък се използва и като помощник на организма в превръщането на глюкозата в енергия, както и за укрепване на нервната система.

В 1 кг камилско месо се съдържат само 1000 калории, 9 г мазнини и 213 г протеини. На вкус то се доближава до чистото говеждо. От голямо значение е и на каква възраст е било закланото животно, тъй като месото на старите камили е по-жилаво и трудно за дъвчене. Изисква по-дълго готвене от традиционните меса.

Смята се, че най-вкусната част на камилата са гърбиците, където има най-много мазнини, а месото е най-крехко.

Най-често камилското се консумира под формата на пържоли, но от него стават и чудесни яхнии. В специални случаи се приготвя и цяла пълнена камила.

В Арабския свят твърдят, че камилското лекува различни болести:

С камилско месо се отслабва

• Треска при грип, ишиас и болки в раменете;

• Супата от камилско месо заздравява очната роговица и помага срещу перде в окото;

• Мазнина от гърбицата на камила облекчава болки от хемороиди.

• Също така отстранява глисти и тении;

• Сушените камилски гърди лекуват астма, особено ако се консумират с мед;

• Заради ниското съдържание на мазнини с камилското се свалят килограми при диета и затлъстяване;

• Дроб от камила успокоява кашлицата и втечнява секретите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest