Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За и против микровълновите печки

За и против микровълновите печки

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7212k
За и против микровълновите печки

Огънят е дал началото на готвенето в древността. Тогава хората не са познавали скъпи електроуреди и използвали огнището, за да си приготвят храната. След това са се появили и първите фурни от камъни, глина и метал, които работели с дърва за огрев и пак директният огън бил водещ.

С времето се появила и газовата пещ, която значително опростила живота, следвана от все нови изобретения, улесняващи и подобряващи вкуса и визията на храната. Такава е и микровълновата фурна, която размразява, готви и затопля храна за кратък период от време. С бързото, лесното и икономичното готвене с един уред, идва и въпросът, дали тези му предимства са достатъчни, за да ѝ се доверим и да я използваме?

В днешно време има много противоречиво мнение за използването на микровълновите печки. Не са малко хората, които смятат, че те са вредни поради наличието на електромагнитно излъчване. И все пак те отказаха ли се от нейните безспорни положителни качества?

Учени твърдят, че е изключително вредно готвенето на месо със сухожилия и съединителна тъкан в такива фурни. Те са на мнение, че веществото, което се образува и отделя по време на готвенето на такова месо в микровълнова печка, е подобно на лепило и има неблагоприятен ефект върху бъбреците в човешкия организъм.

Известно е също, че при затворена вратичка на фурната, докато работи, тя не излъчва микровълни, но все пак съветват по време на затопляне, готвене или каквато и друга дейност, извършваща се в микровълновата, да стоим поне на 30 см от нея.

За и против микровълновите печки

Всеизвестен факт е и че при готвенето на храна, подложена на микровълни, се губят значителна част от витамините, минералите и всички полезни неща, съдържащи се в нея.

И наред с всички твърдения колко вредна и опасна за здравето ни е тази печка, тя се използва все по-масово и хората не се отказват от нея.

За жалост забързаното ни ежедневие ни принуждава да консумираме все повече некачествени храни, а за удобство и бързина в приготвянето им сме свикнали да ползваме и некачествени електроуреди.

И ще продължаваме да се питаме - трябва ли да се върнем в древността и да палим огнища, за да готвим правилно и да ядем качествена храна?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest