Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Месото, минало през микровълнова, е канцерогенно!

Месото, минало през микровълнова, е канцерогенно!

Микровълнова
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

Почти няма дом, в които да няма микровълнова печка. Ползваме за претопляне на храна, за размразяване, за бързо кафе и чай. Най-вкусни стават пуканките, приготвени в микровълнова фурна.

Днес на пазара има много богат избор от такива печки, които са на сносна цена. Но заедно с поевтиняването на микровълновите все повече се увеличават нашите съмнения дали този уред е полезен. Много критици твърдят, че в тях се разрушават витамините на храната.

Твърди се, че в началото микровълновите са се използвали за създаване на оръжия. Смята се, че храната, като преминава през тях, губи и малкото си енергийна стойност и не внася нищо ценно в организма ни.

Нарочно се мълчи по темата за вредите, за да може хората да ги купуват, а производителите да продължават да печелят. А през това време последствията от готвенето в микровълнова продължават да не са добри, тъй като такава храна е съсипана.

Направен е следният опит: сваряват се броколи във вода с микровълнова печка. После се оказва, че колкото по-дълго се приготвят в уреда, толкова е по-голяма загубата на хранителни вещества, включително и на витамин С.

При друго изследване се оказва, че се губи и витамин В12 от свинското и говежда месо, приготвени в печката. Само за 5 минутна обработка на млечни продукти в МВ се губят голяма част от полезните вещества.

И полезните свойства на чесъна се убиват само за 60 секунди обработка в микровълновата.

Претопляне в микровълнова

Според последно проучване на руски учени месото, обработено в тази фурна, е облъчено и води до образуването на канцерогени.

Прясното млякото в комбинация със зърнена закуска, приготвено в в такава печка, води до преобразуване на аминокиселините във вредни продукти.

Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Канцерогенните свободни радикали се формират често и в кореноплодните зеленчуци, подложени на микровълновото лъчение.

В заключение може да се каже, че този уред пести време, но отнема много от полезните витамини на храната. Всеки сам да прецени дали да ползва или не микровълновата фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest