Почти няма дом, в които да няма микровълнова печка. Ползваме за претопляне на храна, за размразяване, за бързо кафе и чай. Най-вкусни стават пуканките, приготвени в микровълнова фурна.
Днес на пазара има много богат избор от такива печки, които са на сносна цена. Но заедно с поевтиняването на микровълновите все повече се увеличават нашите съмнения дали този уред е полезен. Много критици твърдят, че в тях се разрушават витамините на храната.
Твърди се, че в началото микровълновите са се използвали за създаване на оръжия. Смята се, че храната, като преминава през тях, губи и малкото си енергийна стойност и не внася нищо ценно в организма ни.
Нарочно се мълчи по темата за вредите, за да може хората да ги купуват, а производителите да продължават да печелят. А през това време последствията от готвенето в микровълнова продължават да не са добри, тъй като такава храна е съсипана.
Направен е следният опит: сваряват се броколи във вода с микровълнова печка. После се оказва, че колкото по-дълго се приготвят в уреда, толкова е по-голяма загубата на хранителни вещества, включително и на витамин С.
При друго изследване се оказва, че се губи и витамин В12 от свинското и говежда месо, приготвени в печката. Само за 5 минутна обработка на млечни продукти в МВ се губят голяма част от полезните вещества.
И полезните свойства на чесъна се убиват само за 60 секунди обработка в микровълновата.
Според последно проучване на руски учени месото, обработено в тази фурна, е облъчено и води до образуването на канцерогени.
Прясното млякото в комбинация със зърнена закуска, приготвено в в такава печка, води до преобразуване на аминокиселините във вредни продукти.
Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Канцерогенните свободни радикали се формират често и в кореноплодните зеленчуци, подложени на микровълновото лъчение.
В заключение може да се каже, че този уред пести време, но отнема много от полезните витамини на храната. Всеки сам да прецени дали да ползва или не микровълновата фурна.
Коментари