"Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата" - коментира американско издание. То се позовават на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които "нападат" молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да повишат температурата си. Така съставът се нарушава.
Този тип кухненски уред е опасен за децата, защото някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невро- и нефротоксични. В днешното съвремие по-голямата част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка.
Учените твърдят, че храна, приготвена с помощта на микровълнова печка нанася вреда на организма. Те имат предвид по-високия холестерол и нисък хемоглобин, спрямо същата храна, но приготвена при различна термична обработка.
Когато науката говори…
Изследване, проведено в Русия показва следните резултати:
Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени, а мляко в съчетание със зърнена закуска, приготвено в микровълнова фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти.
Друг факт е, че размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Такива свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.
Изследването доказва още, че подчертано структурно деградиране на храните, които са тествали, води до понижаване на хранителната им стойност от 60 до 90%. Това понижава количеството на витамини В, С и Е, както и други полезни съставки.
Съществуват достатъчно противоречиви теории "за" или "против" мястото на микровълновата фурна във вашата кухня, но не бива да забравяме, че все пак живеем в 21 век - епоха на високи технологии и стандарти. И ако въпреки всичко прочетено сте решили да не се лишавате от микровълновата фурна, ето няколко съвета, които ще са ви от полза:
Никога не пускайте печката празна и не използвайте уреда, ако вратичката е повредена. Спазвайте поне 30 см от работещата микровълнова фурна. Ограничете използването на сол, тъй като уреда хиперболизира вкуса на ястието. Прибавяйте по-малко мазнина, защото микровълновата печка готви с мазнината на самите продукти, това от своя страна означава, че значително можете да намалите количеството калории за деня. Намалете до минимум използването на алуминиево фолио. За предпочитане е да си набавите специално фолио за такъв тип печка.
Коментари
Като си толкова осведомен в микровълновата технология, защо не си се обосновал, а само си надраскал нещо си там колкото да не е без хич?!
От 30 години ползваме аз и цялата ми фамилия микровълнова и нямаме здравословни проблеми! Нищо няма да ви стане от употребата на микровълновата технология. Това е нагряване на молекулите с високочестотни микровълни чрез магнетрон, което ги кара да вибрират и от триенето им помежду си се затоплят и накрая завират, т.е. това е един вид затопляне без огън или топлинен излъчвател! Т'ва е!
Има микровълнови отоплителни уреди... вероятно и те са вредни, щото могат да ни изпекат докато се топлим зимъска, а!? Невежите казват "Разпни го", информираните - "Браво за технологията"!