Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо готвенето в микровълнова фурна е вредно?

Защо готвенето в микровълнова фурна е вредно?

Претопляне в микровълнова

"Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата" - коментира американско издание. То се позовават на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които "нападат" молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да повишат температурата си. Така съставът се нарушава.

Този тип кухненски уред е опасен за децата, защото някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невро- и нефротоксични. В днешното съвремие по-голямата част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка.

Учените твърдят, че храна, приготвена с помощта на микровълнова печка нанася вреда на организма. Те имат предвид по-високия холестерол и нисък хемоглобин, спрямо същата храна, но приготвена при различна термична обработка.

Когато науката говори…

Изследване, проведено в Русия показва следните резултати:

Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени, а мляко в съчетание със зърнена закуска, приготвено в микровълнова фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти.

Готвене в микровълнова

Друг факт е, че размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Такива свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.

Изследването доказва още, че подчертано структурно деградиране на храните, които са тествали, води до понижаване на хранителната им стойност от 60 до 90%. Това понижава количеството на витамини В, С и Е, както и други полезни съставки.

Съществуват достатъчно противоречиви теории "за" или "против" мястото на микровълновата фурна във вашата кухня, но не бива да забравяме, че все пак живеем в 21 век - епоха на високи технологии и стандарти. И ако въпреки всичко прочетено сте решили да не се лишавате от микровълновата фурна, ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

Никога не пускайте печката празна и не използвайте уреда, ако вратичката е повредена. Спазвайте поне 30 см от работещата микровълнова фурна. Ограничете използването на сол, тъй като уреда хиперболизира вкуса на ястието. Прибавяйте по-малко мазнина, защото микровълновата печка готви с мазнината на самите продукти, това от своя страна означава, че значително можете да намалите количеството калории за деня. Намалете до минимум използването на алуминиево фолио. За предпочитане е да си набавите специално фолио за такъв тип печка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Justin Case
Justin Case
20.05.2019 18:06
@Жоро
Като си толкова осведомен в микровълновата технология, защо не си се обосновал, а само си надраскал нещо си там колкото да не е без хич?!

От 30 години ползваме аз и цялата ми фамилия микровълнова и нямаме здравословни проблеми! Нищо няма да ви стане от употребата на микровълновата технология. Това е нагряване на молекулите с високочестотни микровълни чрез магнетрон, което ги кара да вибрират и от триенето им помежду си се затоплят и накрая завират, т.е. това е един вид затопляне без огън или топлинен излъчвател! Т'ва е!

Има микровълнови отоплителни уреди... вероятно и те са вредни, щото могат да ни изпекат докато се топлим зимъска, а!? Невежите казват "Разпни го", информираните - "Браво за технологията"!
0
0
Жоро
Жоро
21.01.2015 01:15
Не е истина какви глупости пишат псевдожурналисти и драскачи, а по ужасяващо е че има хора които им вярват. Толкова е лесно да се измисли някаква грандиозна простотия , да се облече в измислени факти и трудносмилаеми думи и вече става факт. Всичко което четете за микровълновите печки е тъпа лъжа и измислица, но както и да е.
6
5
Дан
Дан
20.03.2014 10:46
Аз съм студент и всичко което готвя го готвя на микровълнова от 3-4 години насам. Става бързо и лесно и в момента няма как за нищо на света да се лиша от нея.. За сега не съм усетил негативен ефект под каквато и да е форма. По-важно е какво ядеш, а не как го готвиш. Яж само сурова майонеза със задушени картофи и сланина на пара пък после разправяй, че не ти е добре защото си топлиш водата за чая на микровълнова. И все пак дано да не са истина тази открития. Би било жалко да изхвърлим от употреба такъв ценен уред.
3
2
денка
денка
14.08.2013 09:36
Ползването на микро вълнова само за претопляне на ястия в същата степен ли е вредно, както и самото готвене.
5
1
кенди
кенди
12.02.2014 18:04
Разбира се, и при двете има топлинна обработка.
0
5
Дългун
Дългун
02.01.2014 11:30
И аз си задавам същия въпрос,ама кой да отговори?
3
2