Тъй като единствено металът не пропуска микровълните, не е трудно да се намерят подходящи съдове за микровълнова печка.
Все пак метални частици има по някои порцеланови съдове. Чашите и чиниите често имат цветни декорации и златни ръбове. Повечето от боите също съдържат метални частици, които дори и в малки количества водят до образуване на искри при действието на микровълновите.
Като цяло микровълновите печки сгряват само ястията. Може обаче да се стигне до много високи температури, които се предават на съда. Затова материалът трябва да може да издържа на определени градуси.
Има начин, по който можете дали един съд е достатъчно термоустойчив. За целта поставете тестовия съд в микровълнова фурна, включена на половин мощност за около 20-25 секунди. Ако след изваждане съдът е топъл, не е препоръчителна последващата му употреба в този вид печки.
Порцелан и стъкло
Най-подходящите материали за работа с микровълнова са порцеланът, стъклото и стъкло-керамиката. Това е така, защото тези материали най-лесно пропускат микровълните. Фини и кристални чаши и купички обаче не бива да се поставят в микровълнова. Препоръчително е още съдовете без дръжки да се пълнят само до половината. Така ръбовете ще останат студени, което ще позволи лесното им захващане.
Керамика
Когато фаянсовите и глинените съдове не са глазирани, те поемат влага от въздуха или от течните продукти. В този случай съдовете се загряват и е добре да имате на разположени платнени ръкохватки или подходяща кърпа за изваждането им.
Фолио
Замразените продукти спокойно могат да се размразяват, без да се налага да се махат торбичките. Единственото, което трябва да направите, е да пробиете няколко малки дупчици, през които да може да се освобождава парата. Фолиото за покриване на продукти може да се използва в микровълнова фурна само, ако е термоустойчиво.
Все пак не прекалявайте с употребата на пластмасови опаковъчни материали в микровълновата, тъй като все повече изследвания доказват, че нагряването на пластмасата в вредна за увитите в нея продукти, които могат да станат и канцерогенни.
Хартия
Хартията, пергаментът и картонът са подходящи само за затопляне на ястията. Бъдете внимателни. При по-дълго действие на микровълновите е възможно да се стигне до пожар.
Дървени и плетени съдове
Кухненските дъсчици и панерчета от дърво, слама или лико са само частично приложими за работа с микровълнова фурна.
Алуминий
Единствено тънкото алуминиево фолио и алуминиевите чинийки могат да се използват за леко подгряване на готови ястия.
Коментари