Предлагаме ви две рецепти за супи, чиято топлинна обработка ще отнеме не повече от двадесетина минути в микровълнова печка. Използвайте топла вода или бульон, вместо студена, за да съкратите до максимум времето за приготвяне на ястията.
Супа от тиквички
Необходими продукти за 4 порции: 100 гр шунка, 1 глава кромид лук, 500 г тиквички, сока от ½ лимон, 1 скилидка чесън, сол, 300 гр зеленчуков бульон, млян черен пипер, настъргано индийско орехче, копър, щипка захар, бучка масло, 1 супена лъжица масло.
Приготвяне: Измийте и почистете тиквичките. Нарежете ги на кубчета, шунката – на тънки ивички, а лука – на ситно. Добавете олиото, солта и счукания чесън.
Задушете 6-8 минути на 600 вата в подходящ за микровълнова фурна съд. След което поръсете с подправките и захарта и само затоплете.
Поднесете супата топла, поръсена със ситно нарязан копър.
Супа от лапад (или маруля)
Необходими продукти за 4 порции: 2 супени лъжици масло или маргарин, 1 глава кромид лук, малка връзка лапад (или 1 маруля), 1 чаена чаша бяло вино, 2 средно големи картофа, 500 мл зеленчуков (или пилешки) бульон. млян черен пипер, щипка захар, сол, 3 супени лъжици кисело мляко за застройване, 2-3 супени лъжици ситно нарязан магданоз, 1 пушено пилешко бутче.
Приготвяне: Сложете маслото или маргарина в съд за микровълнова фурна. лукът и картофите се нарязват наситно. Задушават се в мазнината за около 5–6 минути на 600 вата. Лападът (или марулята) се измиват и се нарязват на ситно и заедно с виното се добавят към картофите и лука.
Задушете още 5 минути отново на 600 вата.
Подправете с разбито кисело мляко и подправките. поръсете порциите със ситно нарязаното пилешко месо.
Коментари