Всеки знае, че супите са много полезни, но особено полезни са млечните супи. Те не само че подготвят храносмилателната система за основното ястие, но са и богат източник на витамини.
Ето защо е добре да се научите как да приготвяте супи, като тук сме подбрали 3 от най-лесно изпълнимите рецепти:
Млечна супа с картофи и тиквички
Необходими продукти: 5 ч. ч. прясно мляко, 2 тиквички, 5 картофа, 35 г масло, няколко стръка копър и няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус, крутони за гарниране.
Начин на приготвяне: Измитите, обелени и нарязани на кубчета тиквички и картофи се пускат във вряща подсолена вода, колкото да ги покрива. След като омекнат към тях се прибавя млякото, маслото, ситно нарязаните зелени подправки и сол и черен пипер на вкус. Когато млякото се затопли, супата е готова за сервиране заедно с предварително приготвените крутони.
Млечна супа с ориз и ароматни билки
Необходими продукти: 4 ч. ч. прясно мляко, 30 г масло, 1 яйце, 3 с. л. ориз, 1 глава кромид лук, 1 морков, резен целина, резен пащърнак, няколко стръка магданоз, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: В половината масло се задушават нарязаните на ситно морков, лук, целина и пащърнак, след което се долива малко вода. Прибавя се оризът и всичко се задушава на тих огън до пълна готовност на продуктите. Яйцето се разбива в прясното мляко и тази смес се прибавя към готовите зеленчуци. Щом всичко се затопли достатъчно се добавят ситно нарязаните копър и магданоз, останалото масло и супата се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Млечна супа с домати
Необходими продукти: 500 мл прясно мляко, 600- 700 г домати, 20 г фиде, 20 г масло, няколко стръка пресен босилек, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Доматите се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Слагат се във вряща подсолена вода, варят се до омекване и се пасират, след което към тях се прибавя фидето, маслото и млякото. Когато фидето е готово (внимавайте да не изкипи млякото), супата се сваля от котлона и се подправя със сол, черен пипер и ситно нарязания босилек.
Коментари