Макар боршовете да са навлезли в руската кухня от Украйна, те са се превърнали в едни от най-често приготвяните руски супи и са любими на всички руснаци. Приготвят се от разнообразни зеленчуци, но в тях неизменно присъства червено цвекло и зеле.
Ето 3 варианта как сами да си приготвите борш и да се пренесете в света на руската кухня:
Традиционен борш
Необходими продукти: 500 г телешки или говежди гърди, 1 глава червено цвекло, 100 г свински пушени гърди, 1 корен магданоз, 1/2 корен целина, 4 скилидки чесън, 300 г кисело цвекло, 250 г зеле, 2 глави кромид лук, 2 л квас, 60 г сланина, 100 мл заквасена сметана, няколко стръка копър или магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Прясното цвекло се залива с вода и се оставя да кисне в нея за 3 дни, след което се настъргва на едро ренде.
Говеждите и свинските гърди се нарязват, лукът и корените се накълцват и всичко заедно с прясното и с киселото цвекло се слага в голяма тенджера, подправя се със сол и черен пипер и се залива с кваса.
След като пяната, която се образува по повърхността на тенджерата и която непрекъснато се премахва с помощта на лъжица, престане да изплува, продуктите се преместват в глинен съд и се пекат във фурна за около 4 часа. Когато са готови към тях се добавят стритият със сланината чесън и към всяка порция се поднася по 2 с. л. сметана.
Московски борш
Необходими продукти: 2 глави червено цвекло, 300 г зеле, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 100 г сланина, 1 с. л. доматено пюре, 1 с. л. захар, 1 с. л. оцет, 2 л месен бульон, няколко стръка копър или магданоз, 100 мл заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Бульонът се кипва и към него се добавят нарязаното зеле, предварително задушените в мазнината зеленчуци, сланината, доматеното пюре, оцета и захарта.
След като продуктите омекнат, боршът се подправя със сол и черен пипер на вкус и се поднася с нарязани на ситно копър или магданоз и с по 2 с. л. сметана.
Борш с кисело мляко
Този борш се приготвя като по-горната рецепта, но след като стане готов към него се добавя не сметана, а кисело мляко. Също така по време на завирането на продуктите можете да добавите и нарязани на кубчета картофи и по 2-3 скилидки чесън. Накрая също се поръсва с копър или магданоз.
Коментари