Шчи или Щи (Shchi) са най-разпространените супи в Русия и околностите ѝ и макар да има голямо разнообразие по начина им на приготвяне, няма как да ги сбъркате.
В зависимост от това кой сезон сте решили да си приготвите Щи, можете да наблегнете именно на достъпните по това време продукти.
Ето 3 класически рецепти за Щи, от които можете да изберете най-подходящата за Вас:
Шчи от коприва
Необходими продукти: 700 г коприва, 1 глава кромид лук, 1 морков, 2 твърдо сварени яйца, 1 корен от магданоз, 1 с.л. брашно, 1.2 л зеленчуков бульон, 60 г масло, 100 г киселец, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Копривата се измива, отцежда, минава се през месомелачка и се задушава в маслото. Към него се прибавят нарязаните лук, морков и корена от магданоз. Бульонът се кипва и в него се пускат всички зеленчуци. Малко преди те да са готови, се прави запръжка от брашното заедно с киселеца и те се слагат също в супата Щи. Подправя се със сол и черен пипер и всяка порция се поднася заедно с 1/2 твърдо сварено яйце.
Денонощни Шчи
Необходими продукти: 600 г кисело зеле, 3 кости от пушено свинско месо, 1 корен от магданоз, 1 морков, 2 глави кромид лук, 3 с.л. доматено пюре, 3 с.л. масло, 1 дафинов лист, 1 с.л. брашно, 100 мл заквасена сметана, 2 л месен бульон, сол и черен пипер на вкус, няколко скилидки чесън.
Начин на приготвяне: Зелето се нарязва и се задушава заедно с част от мазнината и костите от пушеното месо. Долива се месният бульон и се вари до омекване на продуктите. Отделно нарязаните лук, моркови и корени се запържват заедно с доматеното пюре и се добавят към Щи. Слагат се останалите подправки, а накрая и запръжката от брашното. Щи се сервират заедно със скилидка чесън, претрита със сол и към тях се добавят по 2 с.л. сметана.
Шчи с прясно зеле
Необходими продукти: 700 г говеждо месо с костите, 2 л зеленчуков бульон, 700 г зеле, 3 картофа, 1 ряпа, 2 глави кромид лук, 1 корен от магданоз, 1 морков, 2 домата, 4 с.л. масло, 3 дафинови листа, няколко зрънца черен пипер, сол на вкус, няколко стръка копър или магданоз
Начин на приготвяне: Тези Щи се приготвят почти по-същия начин като по-горната рецепта, но месото, зелето, ряпата и картофите не се задушават, а се пускат последователно в зеленчуковия бульон и се варят до почти пълна готовност. В маслото се запържват лукът, морковът, корените и доматите и се добавят към Шчи. Слагат се и останалите подправки, без да се добавя запръжка. Щите се порционират и към всяка порция се добавя ситно нарязан копър или магданоз.
Коментари