Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Рецепти за Пържена риба по руски

Рецепти за Пържена риба по руски

Рецепти за Пържена риба по руски

Макар централната част на Русия да се намира далеч от моретата, около нея преминават множество големи реки, които задоволяват нуждите на местните жители от риба. Заради добрите комуникационни връзки на държавата има голяма наличност и на морска риба и морски дарове, както и редица рецепти за приготвянето на риба.

Много често руснаците обичат да си хапват пържена риба, тъй като почти всички видове са подходящи за тази цел. Ето 2 традиционни рецепти за пържена риба по руски:

Обикновена пържена риба

Рецепти за Пържена риба по руски

Необходими продукти: 1 кг риба, 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 4 глави кромид лук, сол и черен пипер на вкус, магданоз и лимонови резени за украса

Начин на приготвяне: Рибата се измива и почиства от вътрешностите. Ако е малка, може да се пържи цяла, но ако разполагате с по-едра риба, трябва да я нарежете на шайби. В брашното се сипва сол и черен пипер, рибата се овалва в него и се изпържва в сгорещеното олио. Отделно лукът се обелва, нарязва на кръгчета и се изпържва до златисто. Готовата риба се слага в чиния, посипва се с лука и се украсява със стръкчетата магданоз и резенчетата лимон. Може да бъде сервирана заедно с картофена салата, сварен ориз, грах или аспержи

Донски зрази

Пържена риба по руски

Необходими продукти: 1 кг рибно филе, 4 глави кромид лук, 3 филии бял хляб, 1 ч.ч. галета или царевично брашно, 2 твърдо сварени яйца и 1 яйце за паниране, 50 г краве масло, 1/3 ч.ч. мляко, олио за пържене, няколко стръка магданоз, сол, лимонов сок и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Филето се нарязва, така че да може с него да се загърне плънка. Напръсква се с лимоновия сок и се подправя на сол и черен пипер. Оставя се в хладилника, за да попият всички подправки. През това време ситно нарязаният лук се задушава. Хлябът се накисва във вода и се смесва с лука и нарязаните на ситно яйца, така че да се получи кайма. Тя се загръща около парчетата рибно филе и така приготвените рула се овалват последователно в брашно, разбито яйце и галета или царевично брашно. Зразите се изпържват в предварително загрят тиган, пълен с олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest