Тапас – вкусните испански мезета, са известни по цял свят. В страната на баските по-често може да ги срещнете под наименованието пинчос, тъй като са се родили набучени на клечка, тоест - пинчо. В други области пък се наричат бандерийас или алифарас.
Както и да се наричат обаче, това малко, а в някои случаи не чак толкова малко, количество разядка се сервира като мезе към вино или бира и почти винаги се хапва на крак.
Има много видове тапас. Трите основни са: испански скариди, мариновани маслини и тортила. Те са лесни за приготвяне и много вкусни. Ето как да си ги приготвите:
Тапас - испански скариди
Необходими продукти: зехтин, 1 чили, чесън и скариди
Начин на приготвяне: Чилито и чесъна се наситняват, зехтинът се загрява и всички продукти се слагат в него. Пържат се не повече от три минути. Мезето се консумира с хрупкав хляб.
Тапас - мариновани маслини
Необходими продукти: зехтин, 1 чили, дафинов лист, чесън, няколко стръка мащерка и маслини
Начин на приготвяне: Всички продукти освен маслините се загряват. Оставят се да изстинат и в тях се поставят маслините. Полученото се оставя да престои 4 дни. Маринованите маслини могат да се напълнят със сирене, лимон и чушки. Сервират се като мезе за бира.
Тапас-тортола
Необходими продукти: 3 с.л. зехтин, 1 глава стар кромид лук, 3 картофа, 2 скилидки стар чесън, 2 червени чушки, 6 яйца, 1/2 ч.л. лют червен пипер, 1 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне: Фурната с вентилатор се загрява предварително на 200 градуса.
2 с.л. зехтин се загрява в тиган. Лукът и картофите се обелват, нарязват и се пържат на умерена температура около 20 минути - до омекване. Постепенно се прибавят чесънът и чушките, предварително почистени и нарязани, и се задушават още 5 минути.
Зеленчуците се прехвърлят в голяма купа. Сместа се подправя и се остава да изстине. Добавят се яйцата, лютивият червен пипер и магданозът и се оставя за още 5 минути, за да се смесят ароматите.
Тава с тънки стени се поставя във фурната, за да се загрее леко. Вади се и се намазнява. В нея се изсипва яйчената смес и се запича за 15-20 минути, докато се стегне. Готовото мезе се вади, охлажда и нарязва на квадрати. Сервира се като разядка за вино.
Още рецепти от испанската кухня: Испански чили картофи, Гаспачо, Свинско филе в Мадейра, Испанска картофена салата, Пикантни скариди с чесън
Коментари