Италианското кулинарно изкушение, известно като прошуто, се използва като добавка в салати и сандвичи. С него се правят ордьоври и основни ястия.
Рулцата от прошуто със свежо сирене са вкусни и лесно се приготвят. Необходими са 10 прозрачни резенчета прошуто, 200 грама свежо сирене, смес от равни части бял, черен и розов пипер.
Сиренето се нарязва на 10 парчета. В края на всеки резен прошуто се слага парченце сирене, поръсва се със сместа от различните видове пипер и прошутото се навива на стегнато руло. Можете да замените свежото сирене с крема сирене или с резен моцарела, който да обвиете в резен прошуто.
Сирене бри с песто с прошуто също е изискан и вкусен ордьовър. Необходими са 125 грама сирене Бри, готов сос песто на вкус, 4 резенчета прошуто, 4 супени лъжици сушени домати. Поднася се с резени домашен хляб.
Сиренето се реже на 4 парчета. Всяко парче се намазва от всички страни със сос песто и върху него се слага резен прошуто. Пекат се на 170 градуса около 15 минути. Сервират се, като се украсяват със сушени домати.
Рулцата от бутер тесто с прошуто са вкусни и бързо се приготвят. Необходими са 1 кора бутер тесто, 250 грама прошуто, 1 яйце, половин чаша медена горчица, половин чаша настърган пармезан. Върху кората се намазва медената горчица.
Поръсва се обилно с настъргания пармезан и отгоре се разпределя прошутото. Тестото се навива на руло, като се почва от двата края и всеки се навива към средата. Отгоре се намазва с яйцето, разбито с малко вода, и се реже на резени. Те се нареждат в тава, напръскана с няколко капки студена вода. Пекат се до златисто на 200 градуса.
Много бързо се приготвят брускети с прошуто и смокини. Необходими са 1 франзела, 6 супени лъжици зехтин, 6 тънки резенчета прошуто, топено сирене – на вкус, 6 смокини.
Франзелата се нарязва на две по дължина и всяка половинка се реже на три. Всяко парче се напръсква със зехтин и се запича на скара. Върху всяко парче се маже сирене, слага се резен прошуто и разрязана на две смокиня.
Коментари