Тайната на вкусната гозба се крие не само в времетраенето на толинната обработка, а и в подправките и тяхното количество. Знаете, че всяка гозба приготвена на бавен огън за дълго време става изключително вкусна.
Често пъти, обаче, липсата на определена миризма се усеща, което може да развали цялото удоволствие от храненето. Има няколко подправки, които са задължителни прибавки към няколко ястия и които всяка домакиня познава добре.
С боба нещата стоят по същия начин. За да стане истински вкусен, са ни необходими няколко основни подправки.
Ароматът на всяка гозба идва не от самите продукти, а от подправките, които добавяме. И това е важи с пълна сила и при приготвянето на боб. След сваряването му, той няма някаква особено приятна миризма или пък такава, която да ни привлича да си похапнем от него. Ароматът на гозбата се крие по скоро в количеството подправки, което сме сложили.
Целината е изключително подходяща за боб, но е желателно да не прекалявате с количеството, тъй като има силен и натрапчив вкус и може да развали гозбата. Всъщност идеята на всички подправки е тази – само за аромат. Рядко се допуска да се слагат някакви огромни количества, в каквато и да било манджа, въпреки, че има хора, които определено обичат подправки и знаят от кое колко да сложат. Някои домакини добавят девесил (лющян) към бобеното ястие, но тази подправка има доста специфичен вкус и е въпрос на предпочитание.
Друга задължителна подправка, която върви ръка за ръка с боба, това е джоджена. Той се слага след като бобът е сварен и отдръпнат от огъня.
В зависимост как запържвате боба, може да приемем за необходима добавка и червения пипер, с който повечето домакини запържват гозбата. Не повече от чаена лъжичка и половина в загрятото вече олио.
Пожелание след края на готвенето, можете да добавите магданоз, а ако сте любители на лютото, прибавете една люта чушка още при варенето на гозбата, за да стане по-пикантна.
След като сте запознати с подправките подходящи за боб, препоръчваме да опитате нашите рецепти за боб чорба, тази вкусна боб яхния, този гъст боб на фурна или вижте как се вари боб.
Коментари
Направили сте опит да напишите нещо за боба.
За фасула няма нищо. Фасулска му работа.Помията от снимката и прасетата няма да я ядат.