Ястията със запръжка са неизменна част от българската кухня и въпреки че те не са сред най-здравословните храни присъстват често на нашата трапеза. Това се дължи на факта, че запържен боб или запържена леща са сред най-вкусните гозби, които помним от детството си.
Безспорно и традиционната боб чорба е изключително апетитна, но нищо не може да се сравни с запържен боб яхния или боб на тиган, само при споменаването на които ни потичат лигите.
Можете да запържите боба по няколко начина, като всеки от тях си има своите тънкости. В някои краища на страната запържват боба с мас, в други със сланина, а на някои места във запръжката дори липсва брашно.
Класическата запръжка за боб и леща се прави с олио (мас), брашно и червен пипер. Приготвянето е лесно – брашното се запържва до златисто, прибавя се червения пипер и постепенно се разрежда с част от бульона. След това добавя към боба и по желание се оставя за още няколко минути на огъня.
Можете за запържите боба и по друг начин. Пръво трябва да го сварите доготовност. След това в друг съд се запържват 1-2 глави лук до омекване, добавят се смлени домати, червен пипер.
Когато изври водата от доматите се добавя малко брашно, разтворено във вода, а след това и отцеденият сварен боб. Ястието се запържва до сгъстяване.
В някои краища на Северна България бобът се запържва без брашно. Първо се сварява до готовност. Междувременно в друг съд се загрява олио (мас).
С решетъчна лъжица се вади от боба, слага се при олиото, като леко се притиска. Така постепенно се прехвърля целия боб. Овкусява се с джоджен, чубрица, червен пипер и се поднася.
Още рецепти за ястия боб, яхнии с боб и печен боб на фурна ще откриете на нашия сайт.
Коментари